2015. november 27., péntek

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

MKIK: elenyésző a diplomás munkanélküliek száma
2012-08-10 11:13:00 - Budapest - [KARRIER]

Még mindig a diplomás fiatalok találnak a legkönnyebben munkát, derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) tanulmányából - írja a Figyelő. A fiatalok munkanélküliségi rátáját a 21 éves, főiskolát végzettek dobják meg, a legkönnyebben az egyetemi végzettséggel rendelkezők találnak állást.

A Figyelő szerint bár valóban folyamatosan növekszik a diplomás munkanélküliség, 1998 óta még sosem lépte át az 5 százalékot, így nem igaz, hogy munkanélküliség vár a diplomás fiatalokra. Minden más képzettségi csoportban sokkal gyorsabban nő a munkanélküliségi ráta.
A GVI vállalati adatfelvétele szerint továbbra is a mérnökök vannak a legkedvezőbb helyzetben álláskeresés terén, míg a turisztikai, pénzügyi, logisztikai végzettségűekre csökkent az igény. A legnagyobb presztízsű intézmény a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE).
A diplomások aránya folyamatosan növekszik a KSH adatai szerint, a munkaerőpiacon viszont egyre magasabb fokú végzettséget igényelnek, így az fel is szívja a diplomásokat. A felsőfokú végzettségűek anyagilag is jobban járnak, az OECD adatai szerint átlagosan kétszer annyit visznek haza, mint a középfokú végzettséggel rendelkezők.
(Forrás: Figyelő)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |