Edupress facebook oldalán láthatóak.">
2020. szeptember 19., szombat

Új törvények

Kevesen tüntettek Budapesten a röghöz kötés ellen
2012-07-09 16:25:00 - Budapest - [Felsőoktatás - Közélet - Új törvények]

Fél négy után vette kezdetét a "Nem kérünk a hallgatói szerződésből" című demonstráció és nem is tartott sokáig a Szalay utcában, amelyen a Fiatalok Magyar Hangja - Szolidaritás Ifjúság szervezet egy lovat is felvonultatott. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy a kormány törvényben szabályozná az államilag finanszírozott formában tanulók kötelező belföldi munkavállalását. A tüntetésről képek az Edupress facebook oldalán láthatóak.

Zajkeltő eszközöket kértek elsősorban a szervezők a demonstráció résztvevőitől: "Legyen az dob, síp, duda, lényeg az, hogy ne tudjanak minket nem észrevenni" - írták felhívásukban. Még a tüntetés előtt egy lovat állítottak ki az oktatási államtitkárság épülete előtt, mellyel groteszk módon kívánták jelezni: ma van az a nap, ameddig az oktatási intézményeknek be kell jelenteniük, hány lóval rendelkeznek. A demonstráció célja az volt, hogy a hallgatók átadják petícióikat Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak. "A hallgatói szerződések úgy kötik röghöz a végzetteket és szorítják ki őket a Lisszaboni Szerződésben foglalt szabad munkaerőpiacról, hogy semmilyen garanciát nem adnak arra, hogy a friss diplomás itthon találjon munkát" - fogalmazták meg felhívásukban a tüntetés okát a szervezők, akik az oktatási államtitkárság épülete előtt állva követelték Hoffmann megjelenését, akinek azonban a "Parlamentben volt dolga", így nem reagált személyesen a körülbelül húszfős tüntetésre.
A tiltakozó petíciót Tanos Áron, a Magyar Szolidaritás Mozgalom ifjúsági tagozatának vezetője adta át Thaisz Miklósnak, az oktatásért felelős államtitkár politikai tanácsadójának, aki azt ígérte, választ fognak adni a petícióban foglaltakra.

Államtitkárság: a társadalom jogos igénye a hallgatói szerződés
"Az új felsőoktatási törvény megalkotásával a kormány egy versenyképesebb felsőoktatási rendszer alapjait rakta le, a felsőoktatás finanszírozásának változásai a korábbinál megfontoltabb és felelősségteljesebb gazdálkodást eredményeznek" - értékelte ugyanezt a helyzetet közleményében az oktatási államtitkárság. "Ennek egyik elemét képezi a 2012/13-as tanévben bevezetendő hallgatói szerződés, amely az ország jövőjét, a társadalom jogos igényeinek érvényre juttatását szolgálja. Az adófizetők pénzével körültekintően bánó államtól elvárható, hogy befektetései ellenében gondoskodjék azok megtérüléséről is" - olvasható. Egy orvos képzési költsége például 10-15 millió forint, ennek finanszírozásával a magyar állam sok milliárd forintot fordít arra, hogy 5-10 év múlva is legyen elegendő számú orvos, akik meggyógyítják a beteg gyermekeket, felnőtteket és időseket. Hangsúlyozza ugyanakkor az államtitkárság: a hallgatói szerződés aláírása, az abban foglalt feltételek elfogadása nem kötelező. Végül kifejtik: az önálló képviselői indítványként az Országgyűlés elé került törvénymódosítási javaslat eleget tesz az Alkotmánybíróság döntésének, amely törvényszintre emelteti a szabályozást, tartalmában megfelel a társadalmi igazságosságnak.
(www.edupress.hu)
Az Edupress Új törvények aloldala az Oktatási Hivatal közreműködésével valósul meg.

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank