2020. szeptember 19., szombat

Új törvények

A kormány utasíthatja az intézmények gazdasági igazgatóját
2012-07-06 12:26:00 - Központ - [Felsőoktatás - Közélet - Új törvények]

Az Országgyűlés oktatási bizottságának javaslata szerint a jövőben a mindenkori állami vagyonért felelős miniszter gyakorolhatná közvetlenül az állami felsőoktatási intézmények gazdasági igazgatóinak munkáltatói jogait - írja a Világgazdaság Online. Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke úgy véli: ez az intézkedés komoly működésbeli problémákat, információs zavarokat eredményezhet.

A felsőoktatási intézmények rektora, illetve a szenátus helyett a mindenkori állami vagyonért felelős miniszter, azaz jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium első embere, Németh Lászlóné közvetlenül gyakorolhatná a jövőben az állami főiskolák és egyetemek gazdasági igazgatóinak munkáltatói jogait - áll az Országgyűlés oktatási bizottságának javaslatában. A felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslat abban az esetben léphet hatályba, ha a kormánytöbbség támogatja az elképzelést.
A jelenlegi szabályozás szerint a gazdasági főigazgató megbízása, illetve ennek visszavonása az állami vagyonért felelős miniszter hatáskörébe tartozik, a munkáltatói jogokat, azaz egyebek mellett az igazgató utasítását azonban a rektor, valamint a szenátus gyakorolja. Amennyiben a parlament elfogadja a módosító javaslatot, a munkáltatói jogokat közvetlenül az állami vagyonért felelős tárcavezető gyakorolhatná a jövőben.
Az oktatási bizottság magyarázata szerint fontos, hogy az állami egyetemek, főiskolák működésében egyensúly alakuljon ki az önálló gazdálkodási jogok és a gazdálkodás feletti állami felügyelet között. Ezzel garantálható lenne, hogy a gazdasági vezető ne hozzon olyan intézkedést, amely "a költségvetés és a vagyongazdálkodás stabilitását veszélyezteti".
Mezey Barna a Világgazdaság Online-nak elmondta: "Semmiféle egyeztetés nem volt korábban a felvetésről, így a kérdésben még nincs is hivatalos álláspontja a Magyar Rektori Konferenciának". Az MRK elnöke megjegyezte: "a rektorok körében ugyanakkor általános nézet, hogy egy egységes oktatási igazgatást tartanának hatékonynak. A felsőoktatás kontrolljának több minisztérium közötti megosztása komoly működésbeli problémákat, információs zavarokat eredményezhet. Így nem lelkesedünk azért, hogy több szervezet irányítsa az intézmények működését".
"A kettős vezetési struktúra, vagyis két egymástól független, ám azonos legitimitású vezető léte esetén az intézmény működőképessége azon múlhat, hogy a gazdasági igazgató és a rektor jóban van-e egymással. Mindezt súlyosbítja még az is, hogy a rektor függetlensége nem teljes, hiszen adott esetben az egyetem szenátusa utasíthatja" - jelentette ki Mezey Barna. A rektor szerint további probléma lehet az is, hogy egy ilyen struktúra esetén a fiskális szempont fölülírhatja az akadémiai szempontokat. "Így előfordulhatna az is, hogy egy tudományos jelentőségű pályázat, az oktatás minősége, nemzetközi projektben való részvétel vagy más, komoly akadémiai szempont válik másodlagossá pénzügyi okok miatt" - hangsúlyozta Mezey Barna, hozzátéve: a konfliktus kialakulását a jelenlegi szabályozás sem zárja ki, de könnyedén feloldható.
A Világgazdaság Online az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkárságát is megkérdezte, ott azonban későbbre ígértek tájékoztatást.
A portál információi szerint nemcsak a felsőoktatási, hanem a köznevelési törvényhez is nyújtottak be módosító javaslatot. A beterjesztő fideszes Cseresnyés Péter annak kimondását javasolja a jogszabályban, hogy az állam az óvodai ellátás érdekében támogatást nyújt a települési önkormányzatoknak az óvodapedagógusok és a munkájukat segítők után, valamint támogatást ad az óvodák működéséhez. A politikus azzal indokolta javaslatát, hogy a szegényebb önkormányzatok csak állami segítséggel tudják finanszírozni a jövőre már hároméves kortól kötelező óvodáztatást.
(Forrás: vg.hu)
(www.edupress.hu)
Az Edupress Új törvények aloldala az Oktatási Hivatal közreműködésével valósul meg.

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank