2020. szeptember 19., szombat

Új törvények

Állami fenntartásba kerülnek a gyakorlóiskolák is
2012-06-28 12:47:00 - Budapest - [Közélet - Közoktatás - Új törvények]

A jövőben nem a felsőoktatási intézmények, hanem az állam fogja fenntartani a gyakorlóiskolákat is. A pletykák szerint már el is készült az erről szóló törvényjavaslat, bár ezt még nem hozták nyilvánosságra - írja a Magyar Narancs.

Hetek óta tart a szóbeszéd a gyakorlóiskolák államosításáról, melynek a lap szerint az a célja, hogy kiterjesszék a közoktatás minden egyéb szegmensében is szorgalmazott központi, minisztériumi kontrollt, de ez bizonytalan pénzügyi helyzetet teremt és meggyengíti a szakmailag nagyon fontos kapcsolatot a felsőoktatás és a fogadóintézmények között.
Az első problémák még márciusban jelentkeztek, amikor kiderült, hogy az ELTE az őt ért megszorításokat kénytelen továbbterhelni gyakorlóiskoláira, felborítva költségvetésüket és bizonytalanná téve működésüket. A Radnóti Gimnázium gyűjtése miatt átmenetileg stabilizálódott a helyzet, de az érintett iskolák távlati finanszírozása továbbra is bizonytalan.
A Magyar Rektori Konferencia (MRK) június 20-án kelt állásfoglalásában, mely a gyakorlóiskolákról szól, a rektorok a kiszámítható finanszírozás garanciáit kérik a kormányzattól, de szóba hozzák a fenntartás kérdését is: "az állami és egyházi gyakorlóiskolák fenntartói az eddig bevált és jól működő gyakorlat szerint továbbra is a felsőoktatási intézmények" - olvasható a dokumentumban. Az állásfoglalás végén ugyanakkor a pénzügyi stabilitás biztosítása mellett azt kérik a rektorok, hogy a gyakorlóiskolák maradjanak a felsőoktatási intézmények fenntartásában. Egyes értelmezések szerint a levél megpróbált elébe menni a kiszivárgott döntésnek.
Gloviczki Zoltán megerősítette az információt. "A gyakorlóiskolák eddig is állami fenntartásúak voltak. Minden további velük kapcsolatos intézkedés az intézményvezetők tájékoztatása mellett történt és történik. A gyakorlóiskolák finanszírozása a közvetett egyetemi támogatás helyett valóban központi költségvetési irányból fog érkezni" - mondta el a helyettes államtitkár a Magyar Narancsnak.
(Forrás: Magyar Narancs)
(www.edupress.hu)




Az Edupress Új törvények aloldala az Oktatási Hivatal közreműködésével valósul meg.

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank