2020. augusztus 11., kedd

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon
2015-12-03 15:47:00 - Budapest - [Felsőoktatás - Közélet]

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar faipari mérnök alapszakán 2015 szeptemberétől elindult a duális egyetemi képzés. A német területeken évek óta sikeresen működő képzési rendszerben a hallgatók gyakorlatiasabb tudást szereznek, az egyetem elvégzését követően pedig csaknem három és fél év gyakorlattal fognak rendelkezni.

A vállalatok az oktatási intézménnyel együttműködve professzionálisabb szakembereket képezhetnek, akik a jövőben, a szakmai tapasztalatuknak köszönhetően, sokkal hamarabb beilleszkednek egy vállalati környezetbe. A duális oktatás lehetőséget nyújt a hallgatók számára, hogy már az egyetemi képzésük ideje alatt megismerkedhessenek a nagyvállalati környezettel, ami hozzásegíti őket, hogy a diplomájuk megszerzését követően könnyebben elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. Egy évet tekintve a hallgatók 26 hetet töltenek az egyetemen és 22 hetet a vállalatnál; a képzésük időtartalma alatt pedig fizetést kapnak.

A faipari duális képzés a műszaki területen egyedülállónak számít, mivel Magyarországon kizárólag Sopronban szerezhető faipari mérnök diploma. Unikalitásának köszönhetően viszont nem kizárólag a helyi és régiós vállalatokra támaszkodva épül fel a képzés, hanem az országban szétszórtan elhelyezkedő faipari cégekre, illetve erdészetek, faipari termelő egységek is.

Az első évfolyamon jelenleg hat hallgató tanul duális képzési formában, akik négy faipari vállalatnál (IKEA Industry Magyarország Kft. – Sopron, Merenati Kft. – Egyházasfalu, Németh-Fa Kft. – Lenti, Vértesi Erdő Zrt. – Tatabánya) töltik gyakorlati idejüket. A 2016 szeptemberétől induló képzés már 12 faipari vállalat (Árkossy Bútor Kft. – Herend, BI'BOR-FA Bt. – Zalaszentgrót, DERULA Kft. – Szolnok, ERDÉRT-Tuzsér Faipari Zrt. – Tuzsér, ER-FA 2000 Faipari Kft. – Mór, ERTL Faipari Kft. – Mór, ET Surface Products Kft. – Törökbálint, Falco Zrt. – Szombathely, Falco-Sopron Kft. – Sopron, Garzon Bútor Zrt. – Székesfehérvár, IKEA Industry Magyarország Kft. – Sopron, Vértesi Erdő Zrt. – Tatabánya) részvételével indul. Egyre több cég ismeri fel, hogy a jelenleg nagy problémát jelentő műszaki/mérnöki munkaerőhiány áthidalható, ha a képzésben aktív résztvevőként hatással vannak a jövő szakembereire. A duális képzés több energia-befektetést igényel a hagyományos képzéssel szemben, azonban a hallgatóknak az életpályamodell, az anyagi függetlenség és a munkatapasztalat jó lehetőséget jelenthet egy tudatos jövő építésre.

A képzésben részt vevő vállalatok ez év decemberében fogadják az érdeklődő fiatalok jelentkezését, és az úgynevezett kiválasztási eljárást (vállalati felvételt) február közepéig bonyolítják le.

(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |