2020. augusztus 11., kedd

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Ha Mikulás, akkor Nagykarácsony!
Mindenkit vár a Mikulásház
2015-12-03 13:08:00 - Budapest - [Közélet]

Ünnepi szentmisével, adventi gyertyagyújtással, felújított, életnagyságú Betlehemmel nyitotta meg kapuit a 20. Nagykarácsonyi Téli Programok november 29-én, amelynek fővédnöke L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár. Gyerekek és családok várakoztak tömött sorokban arra, hogy átélhessék a varázslatot és beléphessenek a Mikulásházba, ahol találkozhatnak a Nagyszakállúval.

A 20. Nagykarácsonyi Téli Programok első hivatalos napja adventi misével kezdődött, melyet Mihályi Miklós plébános celebrált a Római Katolikus Templomban. A mise elején – advent első vasárnapja lévén – a plébános meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját. A templom megtelt kicsikkel és nagyokkal, idősekkel és fiatalokkal, helyiekkel és távolról érkezőkkel – volt olyan, aki Siófokról utazott a községbe, hogy családjával együtt ő is átélje a nagykarácsonyi csodát.

A szentmise végén Müller Miklós polgármester és Varga Gábor országgyűlési képviselő tartotta meg beszédét az egybegyűlteknek. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a község és az egyház a régi hagyományt felelevenítve ismét együtt rendezi meg ezt a szép ünnepet, illetve megköszönte a plébánosnak, hogy befogadta a programjaikat. Varga Gábor kifejezte háláját, hogy részt vehetett az ünnepi szentmisén, és felajánlotta segítségét a község fejlődéséhez. „Ez azonban csak összefogással lehetséges, és együtt kell kérni a Jóisten segítségét. Ahogy a magyar közmondás is tartja: segíts magadon, az Isten is megsegít” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A köszöntők után a bélyegbemutatóval kísért ünnepi bélyegzés következett, amelyet Marozsán Imre, a Magyar Posta Zrt. filatéliai osztályának vezetője vezetett fel. Mint mondta: 1943-ban Magyarország elsőként jelentetett meg olyan bélyeget, amelyen karácsonyi motívum szerepel.

Az ünnepi bélyegzés után, amellyel a polgármester, a plébános és a Mikulás virtuálisan útjára indította az első nagykarácsonyi küldeményt, megnyitották a teljesen felújított, életnagyságú Betlehemet. A nagykarácsonyi Vörösmarty Általános Iskola előadása is ehhez kapcsolódott: a gyerekek betlehemes műsort mutattak be, a kis Jézus születését a három királlyal, a pásztorokkal és az őket vezető csillaggal együtt.

Ezt követően érkezett el az a pillanat, amelyre kicsik és nagyok egyaránt vártak: végre kitárta kapuit a Mikulásház. A megbízólevelet Müller Miklós polgármester adta át a Nagyszakállúnak, aki köszöntötte a gyerekeket és szüleiket, majd a Mikulásházba invitálta őket. Mielőtt azonban ő is betért volna otthonába, arra is maradt ideje, hogy a kint türelmetlenül várakozó, csillogó szemű gyerekekhez intézzen pár kedves szót.

A vasárnap elmúlt, a csoda azonban nem ért véget. A 20. Nagykarácsonyi Téli Programok egészen december 20-ig várja a látogatókat, akik nemcsak a Mikulásházba léphetnek be, hanem betérhetnek a Falusi Élet Kertjébe is, ahol kovácsműhely és kemencés kuckó várja őket, finom babgulyás, kürtöskalács és kézműves termékek csalogatják oda az érdeklődőket.

Az idei programok a hagyomány, a hagyományőrzés jegyében zajlanak, így december 13-án, Luca-nap alkalmából gombócfőző fesztivált és versenyt rendeznek, illetve az események között szerepel a Karácsony vezetéknevűek találkozója is.

TOVÁBBI PROGRAMOK:
december 12. (szombat) 15.00 – kiállításmegnyitó: Magyar Miniatűr Műhely munkái és Rohonczi Gyuláné dunaújvárosi Kinder-figuragyűjtő kollekciója
hely: Polgármesteri Hivatal díszterme
nyitva: 2015. december 12 – december 20., 9.00–15.00

december 13. (vasárnap) 10.00 – Mezőföldi Luca-napi népszokások felelevenítése és Nagykarácsonyi Gombócfesztivál
hely: Mikulásház, Falus Élet Kertje

december 19. (szombat) 10.00 – KARÁCSONY vezetéknevűek találkozója
hely: Mikulásház, Falusi Élet Kertje, Rendezvények Háza

december 20. (vasárnap) – Mikulásház-zárás

Falusi Élet Kertje (Mikulásház mögött): dámszarvasok, házi állatsimogató, melegkonyhás büfé, 100 százalékos gyümölcslevek, kovácsmúzeum és -bolt, kürtöskalács, kézműves bolt.

(Fotó: Kőmíves András)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |