2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Nincs jó magyar-szlovák viszony felvidéki magyar iskolák nélkül
2015-11-27 9:29:00 - Budapest - [Közélet - Közoktatás - Külföld]

Nem lehetséges a jó viszony Magyarország és Szlovákia között a felvidéki magyar iskolák fennmaradása nélkül - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke november 26-án A felvidéki magyar oktatás című konferencián. A Rákóczi Szövetség és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által rendezett budapesti tanácskozáson Németh Zsolt kiemelte: bár a magyar-szlovák kapcsolatok jelenleg történelmi összehasonlításban valóban nagyon jók, "sok üröm" is vegyül ebbe, a kisebbségi jogi szabályozás szempontjából ugyanis továbbra is Szlovákia az a szomszédos ország, ahol a legkedvezőtlenebb a magyarok jogi helyzete.

Magyarország azt várja el, hogy a nemzetközi egyezmények és a jószomszédi kapcsolatok szellemében Szlovákia tartsa be a magyar-szlovák alapszerződésben vállaltakat, vagyis a magyarok identitásának védelmét, és a magyar iskolák megőrzésére és megerősítésére törekedjen a felszámolásuk helyett - hangoztatta a politikus. Véleménye szerint a szlovák oktatási reformmal "újból jót lendítenének" a szlovák nacionalisták a felvidéki magyarság asszimilációján, és éppen ezt akarják. Az asszimilációt tekintve Szlovákia a "legeredményesebb" szomszédsági összehasonlításban - mondta.

A képviselő hangsúlyozta: a szlovák kormány nem zárhat be magyar iskolát a magyar közösség akarata ellenére. E cél elérése szempontjából is fontos a Magyar Közösség Pártjának (MKP) bekerülése a pozsonyi parlamentbe, hiszen ez a párt politikai témává teszi a küzdelmet a magyar iskolák bezárása ellen. Ugyancsak lényeges feladat a magyar oktatást felvállaló civil mozgalmak bátorítása - magyarázta.

Németh Zsolt hangsúlyozta: az elmúlt években stabilizálódott, sőt nőtt a magyar iskolákba beiratkozott felvidéki gyerekek száma, mivel egyre többen ismerik fel, hogy a több nyelv és kultúra ismerete többlettudást jelent, és ez a közösségként fennmaradás záloga is.

Berényi József, az MKP elnöke kiemelte: az utóbbi években úgy érezték, hogy kevesebb figyelem jut a felvidéki magyarokra, a visegrádi együttműködés, a magyar-szlovák kapcsolatok mindent felülírnak. Olyan oktatási törvény született a pozsonyi parlamentben, amelyet el kell törölni, nem szabad egyezkedni a hatalommal - vélekedett. Emlékeztetett: nem új dolog a magyar iskolák elleni küzdelem Szlovákiában. A pozsonyi törvényhozásban ugyanakkor nincs magyar érdekképviselet, és ezen változtatni kell, hiszen 1920 óta most először úgy néz ki, hogy nem tudják megvédeni az iskolákat, ha a törvény nem változik - mutatott rá. Hozzátette: nagy összefogásra van szükség, és ebben az MKP "csak egy eszköz", hogy újra megállítsák az asszimilációs nyomást.

Berényi József közölte: felajánlotta az együttes indulást a választásokon a Most-Híd pártnak, és nem az MKP-n múlt, hogy ez nem valósult meg.

(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |