2020. július 2., csütörtök

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Mi kell majd a 2017-es sikeres felvételihez?
2015-11-13 10:33:00 - Budapest - [Érettségi-Felvételi - Közélet]

Egyre nehezebb a felsőoktatásba jelentkező diákok dolga - derült ki a 2017-es felsőoktatási felvételi követelményekből, amelyeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma tett közzé. A szakok jó részére ugyanis csak emelt szintű érettségivel lehet bejutni, sőt több képzéshez egyszerre két tantárgyból is emelt szinten kell vizsgázni - írja az mno.hu, hozzátéve: 2020-tól még keményebb lesz a felvételi, mert már egyáltalán nem lesz olyan alap- és osztatlan képzés, ahol legalább egy tantárgyból ne követelnék meg a magasabb szintű érettségi teljesítését, és a középfokú nyelvvizsga is kötelező lesz.

Bár a 2016-os egyetemi és főiskolai képzésekre csak februárban kell majd jelentkezni, már most megkezdhetik a felkészülést azok is, akik két év múlva szeretnének bejutni a felsőoktatásba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ugyanis a napokban közzétette a 2017-es felvételi kritériumokat – olvasható az mno.hu-n. A kötelező és választható vizsgatárgyak listája szerint gyakorlatilag alig lesz olyan képzési terület, ahol a szakok egy részén ne követelnék meg az emelt szintű érettségi vizsgát. Agrárképzésben például az állatorvosi szakhoz egyszerre két emelt szintű vizsga is kell, ráadásul az sem mindegy, hogy miből: csak biológiát és kémiát fogadnak el. Nem elég középszinten érettségizni annak sem, aki erdőmérnök szeretne lenni, bár itt egy nehezített vizsga is elég.

Fontos tudni, hogy míg a sporteredményért vagy OKJ-s képesítésért a felvételizők értékes többletpontokat kaphatnak, addig az országos középiskolai tanulmányi versenyen (OKTV) elért helyezésekért nem minden szakon jár a pluszpont: a versenyeredményeket agrár- és gazdasági területen például egyáltalán nem számítják be, míg a bölcsész- vagy orvosi területen akár 100 pontot is jóváírnak érte.

A bölcsészet- és a társadalomtudományok körében két tantárgyból számít az érettségi eredménye, és a kettőből egyet mindenképp emelt szinten kell teljesíteni, bármilyen szakra jelentkezzen is a fiatal. Nem úszhatják meg a nehezített vizsgát a jogász szakra készülők sem, bár az Emmi megadja a lehetőséget, hogy a felvételiző kiválassza: történelemből, magyarból vagy valamelyik idegen nyelvből teljesíti-e.

Műszaki és gazdaságtudományi területen bármilyen képzést választ is a diák, felvételi eredményébe mindenképpen bele fog számítani a matematikajegy, de jó hír, hogy csak egy-egy szakon követelik meg belőle az emelt szintet (például építészmérnök). Orvosin mindenkinek kötelező a biológiamatúra, ami mellé fizika- vagy kémiavizsgát is kell még tenni, ráadásul egyszerre két emelt szintű vizsgát követelnek meg a diákoktól.

(Forrás: mno.hu)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |