2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Az afgán lányok oktatását segítette az idei WISE-díjas
2015-11-06 10:46:00 - Budapest - [Közélet - Külföld]

Szembeszállt a veszéllyel a lányok oktatásáért egy afgán nő. Szakena Jakúbi a lányok oktatását tiltó tálibok uralma idején működtetett titkos leányiskolákat - e cselekedetéért idén átvehette az oktatás Nobel-díjaként is emlegetett, félmillió dollárral (átszámítva mintegy 145 millió forinttal) járó WISE-díjat - írja az nlcafe.hu.

Szakena Jakúbi 1995-ben alapította az Afgán Oktatási Intézetet (AIL), amely megszervezte az oktatást és az egészségügyi ellátást a pakisztáni afgán menekülttáborokban, továbbá illegális leányiskolákat működtetett Afganisztánban a totalitárius uralmat gyakorló fundamentalista rezsim idején. A karitatív szervezet az évek során 12 millió emberen segített, köztük sok lányon Afganisztán hátrányos helyzetű térségeiben – olvasható az nlcafe.hu-n.

Az aktivista magániskolákat is alapított a saját neve alatt, rádióállomást létesített, és tervezi egy nőegyetem és egy tévécsatorna elindítását is. Az elismerést tavaly Ann Cotton brit üzletasszony nyerte el, akinek Campaign for Female Education (Camfed) nevű projektje több mint egymillió afrikai lány taníttatását segítette.

(Forrás: nlcafe.hu)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |