2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Magánbefektetőket kellene bevonni az oktatásba?
2015-10-26 9:45:00 - Budapest - [Közélet - Külföld]

Európa kezd veszíteni versenyelőnyéből, ezért elsődleges cél, hogy növelje az oktatás fejlesztésére fordított befektetések arányát - mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos abban az interjúban, amely október 23-án jelent meg az ABC című konzervatív spanyol napilapban.

A politikus példaként említette Kínát, Brazíliát, Dél-Afrikát és Új-Zélandot, ahol ez az arány hat százalék, míg az Európai Unióban kevesebb, 5,3 százalék. Véleménye szerint a megoldás a magánbefektetők bevonása lehet az oktatásba, de hangsúlyozta, hogy ez nem jelent privatizációt.

Mint mondta: Európának nincs közös hadserege, de van egy nagy kulturális öröksége és erős felsőoktatása. Ez a mi "soft powerünk" - jegyezte meg, és hozzátette: ezt arra kell használnunk, hogy hidat építsünk az országok között.

Navracsics Tibor szerint meg kell határozni közös európai találkozási pontokat az oktatásban, a kultúrában. Példaként említette Miguel de Cervantes híres spanyol írót, akiről a magyar és a svéd iskolákban is tanulnak a diákok.

Beszélt arról a Spanyolországot kiemelten érintő problémáról, hogy sok az olyan fiatal, aki nem tanul és nem is dolgozik. Ez a probléma a gazdasági válsággal van összefüggésben, "most jövünk ki az alagútból", a következő lépés a fiatalok foglalkoztatásának megoldása - mondta. Az uniós biztos hangsúlyozta, hogy elengedhetetlennek tartja a szakképzés reformját, de tudni kell azt is, hogy ennek eredményei nem egy-két éven belül várhatók.

(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |