2020. szeptember 20., vasárnap

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

"A tudás legalaposabban az anyanyelvünkön sajátítható el"
2015-10-14 10:10:00 - Budapest - [Közélet - Közoktatás - Külföld]

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) magyar tannyelvű humán és természettudományi karán korszerű fizikai laboratóriumot nyitott meg október 13-án. A Nemzetpolitikai Államtitkárság ötmillió forintos támogatásából felszerelt laboratórium átadási ünnepségén a politikus hangsúlyozta: a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Kárpátalján a magyarok az óvodától az egyetemig anyanyelvükön tanulhassanak.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a magyar szülők magyar iskolába írassák gyermekeiket, hiszen a tudás - mint fogalmazott - legalaposabban az anyanyelven sajátítható el.

Az átadást követő sajtótájékoztatón Potápi Árpád János bejelentette, hogy a magyar kormány október 15-től kezdődően a kárpátaljai magyarság szülőföldön maradását szolgáló két újabb támogatási programot indít, amelyek keretében a művészeti és zeneiskolák magyarul oktató pedagógusai a mostani tanévben bruttó 100 ezer forintos segélyt kapnak, 35 millió forint összértékben, míg a magyar pácienseikkel anyanyelvükön beszélő orvosok bruttó 150 ezer, a diplomás egészségügyi dolgozók pedig bruttó 100 ezer forint éves támogatásban részesülnek.

A politikus kifejtette: fontos, hogy a kárpátaljai magyar közösség megmaradása szempontjából pótolhatatlan munkát végző értelmiségiek - pedagógusok, egyházi személyek és orvosok - ne hagyják el a pályát, ne vándoroljanak ki. Emlékeztetett arra, hogy az anyaország már korábban elkezdte az iskolai és óvodai pedagógusok, lelkészek, hitoktatók anyagi támogatását. Hozzátette: a magyar kormány a jövőben is támogatni fogja a nehéz gazdasági helyzetben lévő kárpátaljai magyarokat és intézményeiket.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak a kárpátaljai magyarságnak és intézményeinek nyújtott támogatásért, a minden területen megnyilvánuló szolidaritásért. Úgy vélte, kiemelkedően fontos a magyar oktatási intézmények támogatása, mert a súlyos gazdasági helyzetben leghamarabb ezeknek a működése lehetetlenülhet el az elvándorlás következtében.

Zubánics László, az UMDSZ elnöke, az UNE tanára hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarságnak, közte az oktatási intézményeinek nyújtott magyar kormánytámogatás "kézzel fogható" bizonyítéka annak, hogy megvalósul az Alaptörvény passzusa, amely kimondja, hogy az anyaország felelősséget vállal a külhoni magyarokért. Köszönetét fejezte ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak azért a munkájáért, amelyet a két meghatározó ukrajnai magyar szervezet választási összefogása érdekében kifejtett.

Potápi Árpád János október 13-án délelőtt a Beregszászhoz közeli Borzsova községben átadta a helyi általános iskolának az Európai Unió Keleti Partnerség Programja keretében - 4,5 millió forint összegű magyar kormánytámogatásból - felújított épületét is. A Keleti Partnerség Programnak köszönhetően Kárpátalján eddig 100 magyar oktatási és művelődési intézmény épülete újult meg, és további húsznak folyamatban van a korszerűsítése.

(Forrás: MTI)
(Fotó: MTI/Nemes János)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |