2020. július 2., csütörtök

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Változások a magyar nyelv és irodalom érettségiben
2015-09-29 14:38:00 - Budapest - [Érettségi-Felvételi - Közélet]

Megváltozik 2017-től a magyar nyelv és irodalom érettségi. A módosításokat közzétették az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet oldalán, és elérhetőek mintafeladatsorok is, amelyek segítségével a diákok felkészülhetnek az újfajta megméretésre.

A középszintű írásbelin megváltozik a szövegalkotási feladatlap szerkezete: a gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban áll. A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak. A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhat a vizsgázó.

A fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazzák, mivel arról a kerettanterv rendelkezik. Az értékelésben bekövetkezett változások a kerettanterv által elvárt követelményeket arányosan tükrözik. A középszintű műelemző feladat pontozása: tartalmi minőség – 25 pont; nyelvi minőség 25 (szövegszerkezet – 5 pont; stílus – 5 pont; nyelvhelyesség – 5 pont, helyesírás 8, íráskép 2). A középszintű szóbeli vizsga értékelése: Tartalmi minőség, irodalom: 25 pont, Tartalmi minőség, magyar nyelv: 10 pont, A felelet nyelvi minősége: 15 pont.

A helyesírás értékelése is megváltozik. A jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentenék az eredményt. Emelt szinten a reflektáló és a műelemző szövegek értékelése egymástól függetlenül történik. A műértelmező feladat pontértéke: 30 pont, a reflektáló feladat pontértéke: 20 pont.

Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.

A szóbeli tételek száma nem változott. Az anyanyelvben két korábbi témakör összevonásával új témakör jött létre Ember és nyelvhasználat néven. Az irodalmi témakörök megnevezésében az irodalmi művek állnak a középpontban. A regionális és interkulturális témakör része lett a határon túli magyar irodalom.

(Forrás: ofi.hu)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |