2020. április 9., csütörtök

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Funside Balaton: ahol a gyerek játszva tanulhat
2015-07-27 11:47:00 - Központ - [Közélet]

Nyaralás tanulással egybekötve - nem is olyan szörnyű, mint ahogy a gyerkőc első hallásra gondolná. A Funside Balaton nemzetközi angol tábor öt éve szórakoztatja és oktatja a kicsiket a nyári szünetben, játékosan, szervezetten és teljes odaadással. Idén a Hankook támogatásának köszönhetően összesen száz, 10 és 17 év közötti diák vehetett részt ingyen az angol nyelvi táborban Balatongyörökön július 5. és 18. között. E kezdeményezés apropóján a táborban jártunk, és leírtuk, mit láttunk.

Amikor megérkeztünk a táborba, éppen a délelőtti foglalkozások utolsó fél-egy órája zajlott. A gyerekek kis csoportokban – teremben, szabadban – készültek a délutáni projektbemutatóra. Mignon-nap volt, ugyanis aznap mutatták be a hazai mozik a Gruból jól ismert figurák önálló, egész estés akcióját. Kittka András táborvezető fogadott minket, aki el is árulta rögtön: abban a szerencsés helyzetben vannak a táborozó gyerekek, hogy a hazai premierrel egy időben vetítik nekik az animációs filmet, melyet hatalmas mozivászon előtt élvezhetnek.

András vezetett körbe minket a táboron, megmutatta a tantermeket, a mini színházat, a lakóhelyiségeket és természetesen körbenéztünk az udvaron is. „188 gyerek táborozik most nálunk, közülük 30-an Hankook-dolgozók gyerekei, 30-an pedig a dunaújvárosi és a rácalmási iskolák tanulói. Utóbbiak közül sok a hátrányos helyzetű gyermek” – magyarázta András.

Hogy mi köze van a Hankook Tire Magyarország Kft.-nek egy balatongyöröki angol nyelvi táborhoz? A „Hankook Értékteremtő Program” keretében a vállalat kiemelt figyelmet fordít a fiatalok oktatásának támogatására – jó példa erre a 2014-ben indított angol nyelvű táboroztatási program. A kezdeményezés először a dolgozók és 16 helyi iskola kiválasztott tanulói számára volt elérhető, idén azonban – a Hankook-gyerekek mellett – lehetőséget kaptak a programhoz való csatlakozásra a rászoruló, tehetséges gyerekek. Ami azt jelenti, hogy a látogatásunk utáni turnusban 40 olyan 10-17 éves gyermek is üdülhetett a Balatonnál, akiket a Nagycsaládosok Országos Egyesülete választott ki. Az ő táboroztatási költségüket is a Hankook állta – a támogatás összértéke meghaladja a hétmillió forintot. A cég így idén nyáron 100 gyermeknek tette lehetővé, hogy a Funside-táborban tanuljon nyelvet, ismerkedjen kortársaival és önfeledten szórakozzon.

„Nagyon sokat jelent, hogy a Hankook fizette a tábort a lányom számára, és az is jó, hogy a nyaralás egy hétre megoldódott. Csenge Kamilla nagyon élvezi, hogy itt lehet, és emellett rengeteget kapott a tábortól: önbizalmat, magabiztosságot. Tud használni egy olyan nyelvet, amely nem az anyanyelve, nem szorong, ha az iskolai angolórán meg kell szólalnia angolul, mer kérdezni. Azért mondom ezt, mert a lányom, már tavaly is eljött a táborba, és mindez már az első után érezhető, látható volt” – mesélte Mérei József.

Multikulturalitás, csapatmunka, interaktivitás
A tábor struktúrája igazán gyermekbarát: délelőtt órák, délután/este szabad programok vannak. Az egyhetes turnusokba 20 óra oktatás fér bele, ez napi négy órás intenzív kurzust jelent, ahol a diákok professzionális magyar és anyanyelvi tanároktól tanulhatnak angolul. Merthogy a tábor, amelyben jártunk, angol nyelvi tábor volt, de akad itt minden: a gyerekek jelentkezhetnek különféle sporttáborokba, képzőművészeti táborba, tánctáborba, médiatáborba, sőt még DJ táborba is. Csak győzzék a szülők pénzzel: egy rövid turnus ugyanis – amely hét napot és hat éjszakát foglal magában – 72 ezer forintba kerül. Ez az alapdíj, de ha több tábort szeretne kombinálni a gyerkőc, akkor akár 112 ezer forintba is kerülhet a tartalmas nyaralás. Utóbbi akkor jöhet ki, ha a gyermek a golf–lovas tábor kombinációját választja.

A látogatásunkkor csak az angol tábort választó gyerekek voltak Balatongyörökön – nem csupán magyarok. Az egyik nagy „ajándéka” a tábornak ugyanis, hogy a gyerkőc igazi multikulturális környezetben lehet. Amellett, hogy a tanárok között magyar, ír és az USA-ból vagy Nigériából érkező is van – olyan tanár is akad, aki csak ezért a táborért utazik Magyarországra –, a gyerekek is a világ több pontjáról jöttek. „Most lett, svéd, szlovák, olasz és orosz gyerekünk is van” – tette hozzá András. Akiket a magyar gyerekekkel egy szobában szállásolnak el a három-négy-öt-hat ágyas szobákban, így a kis diákok rá vannak kényszerülve, hogy ne csak a foglalkozásokon, de a szabadidejükben is használják az angol nyelvet.

Apropó nyelv: a gyerekeket szóbeli és írásbeli szintfelmérés után osztják csoportokba a délelőtti órákon – délután kor szerint rendeződnek csapatokba –, így mindenki tudásának megfelelően haladhat a tananyaggal. Ami voltaképpen nincs is. Hiszen ahogy András mondta: kerettanterv és alapelvek vannak, mint például a csapatmunka, az interaktivitás és a beszédcentrikusság. „Ezeken túl a tanárokra van bízva, hogy mivel töltik ki az órákat. A lényeg, hogy eljussanak A-ból B-be” – foglalta össze a táborvezető.

Az, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, semmiben se szenvedjenek hiányt, megfelelő tanárok és foglalkozások várják őket, komoly felkészülést, szervezést igényel. Nem is csoda, hogy Andrásék egész évben ezen dolgoznak: négyen folyamatosan azon munkálkodnak, hogy az a 180–240 gyermek, aki a Funside-tábort választja, következő évben is visszajöjjön a remek élmények miatt. Vannak is ilyenek szép számmal: ez az ötödik olyan tábor, amelyet a Balatonnál rendeznek – „és van olyan, aki mind az öt táborban részt vette”. A 2015-ös tábor összesen a kilencedik Funside-rendezvény, ugyanis Budapesten is szerveznek hasonló táborokat.

Aki érdeklődik a tábor iránt, ezen a linken minden részletet megtalál: http://www.funside.hu.

(Készítette: Szíjjártó Anita)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |