2020. április 9., csütörtök

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Újratervezés: irány Szeged!
Megnyitotta szegedi fejlesztőközpontját az NNG
2015-07-09 9:25:00 - Központ - [Felsőoktatás - KARRIER - Közélet]

Narancssárga, kék, fehér színek, nyugalom és jó hangulat - ez fogadott, amikor beléptem az NNG új, szegedi fejlesztőközpontjába, melyet július 8-án avattak fel a város alpolgármestere, Solymos László és a sajtó jelenlétében. Az irodában már most csaknem 30 kolléga dolgozik, nemsokára köszöntik az 50. munkatársat, de a cél, hogy 200 főre emeljék a létszámot. Az új, tehetséges szakembergárda megtalálása érdekében a Szegedi Tudományegyetemmel is együttműködnek, sőt önálló kurzust is indítanak Újratervezés - autós navigáció a gyakorlatban címmel.

„Az egész szinten mi vagyunk” – kezdte a körbevezetést Fritz Zsombor, az NNG szegedi központjának vezetője. Az 550 négyzetméter alapterületű iroda két nagyobb részében az IT-munkatársak dolgoznak, de van négy tárgyalójuk is, amelyek csendesebbek, és két relaxroomot is kialakítottak: az egyik a pihenő-, a másik a játszószoba. Mikor beléptünk a pihenőszobába, három munkatárs pattant fel a fehér bőrkanapéról. Úgy tűnt, kissé zavarban vannak, hogy nem szorgos billentyűzetcsapkodás közben látjuk őket, ám Fritz Zsombor megnyugtatta őket és velünk is közölte: „a pihenőszoba arra van, hogy használják, mi annak örülünk, ha mindenki jól érzi magát”. És látszott, hogy nem csak mondja. Úgy is van. A pihenőszobában a kényelmes ülőalkalmatosságok mellett legófalat tettek fel, illetve könyvek, társasjátékok is megtalálhatók a hatalmas, fából készített és a sarokban elhelyezett fán. Ami természetesen dísz, de nagyon jól funkciónál polcként is.

A pihenővel ellentétben a játszószoba – nem véletlenül – jól elkülönül a többi helyiségtől. „Mint látjátok, dupla ajtóval van elválasztva a nagy termektől, ezért itt szabadon lehet dühöngeni” – mondta Fritz Zsombor. Még hiányzik egy-két dolog, a darts tábla azonban már a falon lóg, és a csocsóasztal helye is megvan. Aki túl hevesre vette a figurát, az a játszószobából nyíló öltözővel egybekötött zuhanyzóban lehűtheti magát. Külön érdekesség, hogy minden helyiséget autótípusokról kereszteltek el: a játszószoba kapta a Gokart nevet, az egyik tárgyaló pedig a Coupét viseli. A meetingroomok mindegyikében TV, projektor és konferenciatelefon is a dolgozók rendelkezésére áll – sőt nyelvoktatásban is részesülhetnek, ha úgy gondolják –, hiszen tartani kell a kapcsolatot a világ számos pontján – USA-tól Japánon át Ausztráliáig – lévő irodákkal. Ami nem is olyan egyszerű feladat az időeltolódások miatt. Éppen ezért nincs is kötött munkaidő, csak törzsidő 10 és 16 óra között – amikor a megbeszélések zajlanak. Itt az a fontos, hogy a munka meglegyen.

Ahogy körbenéztem az irodákban, azonnal feltűnt a sok színes, krétával pingált fal. Fritz Zsombor gyorsan választ is adott erre. Szinte az összes szobának van olyan fala, amelyet írható felületűre festettek, ide bárki rajzolhat kedvére, üzenhetnek egymásnak a kollégák – azon túl, hogy az egyik hatalmas terem falán természetesen az NNG története látható, a kezdetektől az aktuális csúcsig.

Miközben bejártuk a terepet, 99 százalékban férfiakkal találkoztam, felmerült benne a kérdés: vajon hány nő dolgozik a cégnél jelenleg? „Sajnos egyelőre kevesen. A szegedi központban most csupán ketten” – válaszolta nekem Fritz Zsombor. Ugyanakkor azt is megjegyezte: az NNG-nél – globálisan – minden ötödik munkatárs nő, ami annak is köszönhető, hogy felállították egy 10 százalékos kvótát.

„Az NNG arra bizonyíték, hogy Magyarországról is lehet nemzetközi sikereket elérni”
„Több nagyvárost megvizsgáltunk, hol lehetne a cég második magyarországi fejlesztőközpontja. Három hónapig kerestük a megfelelőt, míg végül Szegedet választottuk” – mondta Szombathelyi Péter, az NNG Kft. megbízott vezérigazgatója a körbevezetés előtti sajtótájékoztatón. Abban, hogy a dél-alföldi város mellett döntöttek, szerepet játszott a Szegedi Tudományegyetemen folyó magas minőségű informatikusképzés, hiszen az innen kikerülő fiatalok az informatikai fejlesztések terén nagyon jól teljesítenek.

Az NNG új fejlesztőközpontja Szeged belvárosában, a Klauzál téri irodaházban kapott helyet, melyet a cég díjnyertes budapesti központjával megegyező színvonalúra alakítottak át. A tervezés során fontos szempont volt a legmodernebb infrastruktúra, az igényes belsőépítészeti megoldások és a bőséges, természetes fény biztosítása annak érdekében, hogy valóban inspiráló és emberbarát munkahely várja a kollégákat. A kreatív munkakörnyezet mellett az NNG budapesti szintű fizetést és izgalmas kihívásokat kínál nemzetközi autóipari projektjein keresztül. A toborzás továbbra is folyik, az NNG szeretné megtalálni a régió legtehetségesebb szakembereit, elsősorban JAVA-fejlesztőket és tesztelőket.

„Ez a harmadik év, amikor 40 százalékot emelkedett az árbevételünk – és a következő évekre is ezt jósoljuk. Több mint 30 autómárkában van jelen a szoftverünk, és több mint 800 dolgozónk van világszerte. Tavaly 200 fővel bővültünk, idén pedig 100 új kolléga érkezett eddig a vállalathoz” – sorolta az eddigi sikereket Szombathelyi Péter.

„A most végző szegedi szakemberek számára megadatik a lehetőség, hogy nemzetközi sikereket elérő cégnél dolgozhassanak, ahol munkájuknak kézzel fogható eredménye van. Az NNG arra bizonyíték, hogy Magyarországról is lehet nemzetközi sikereket elérni” – mondta Fritz Zsombor. A szegedi központ vezetője kiemelte: a megfelelő informatikusgárda megtalálása érdekében együttműködnek a Szegedi Tudományegyetemmel – az intézmény projektirodájával már most mintegy 20 futó projekten dolgoznak. „Az egyetemmel hosszabb távú terveink is vannak: egy tavalyi konferencia sikerei nyomán már felvehető egyetemi kurzust is indítunk Újratervezés – autós navigáció a gyakorlatban címmel” – mutatott rá Fritz Zsombor, sőt halkan megjegyezte azt is, további egyeztetések folynak az egyetemmel, de erről később adnak majd tájékoztatást.

Solymos László Szeged alpolgármestere is üdvözölte az új központ nyitását, mint mondta: aktív együttműködés volt a cég és a város között az új beruházás érdekében, a jövőben pedig azon dolgoznak, hogy a közös fejlesztési lehetőségek a város javára is váljanak.

(Készítette: Szíjjártó Anita)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |