2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

330 milliós fejlesztés valósult meg az Óbudai Egyetemen
2013-01-24 16:09:00 - Budapest - [Határontúl - Közélet]

Lezárult "A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastruktúra-fejlesztés az Óbudai Egyetemen" című projekt, mely összesen mintegy 330 millió forintból valósult meg. A zárórendezvényt az egyetem Szőlő utcai épületében tartották január 24-én.

Dr. Rudas Imre rektor köszöntötte a jelenlévőket, mint mondta, örömet és büszkeséget érez a jól elvégzett munka után, és a hallgatók is egészen máshogy állnak az oktatáshoz egy korszerű épületben. Kiemelte, a pályázaton elnyert támogatás mellett önerővel is hozzá tudtak járulni a fejlesztésekhez, amit külön sikerként éltek meg, hiszen a jelenlegi helyzetben ez igen komoly erőfeszítést jelentett. A pályázaton 280 millió forintos támogatást nyertek, de a teljes költségvetés körülbelül 330 millió forint volt. Ezt követően dr. Turmezei Péter, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánja beszélt a munkáról. Hangsúlyozta, hogy egy egyedülálló laborkomplexum született, de a fejlesztés itt nem áll meg, vannak még tervek.
Major László projektmenedzser és dr. Kádár Péter, a projekt szakmai vezetője a célokat mutatta be az érdeklődőknek. Mint mondták, elsősorban azt szerették volna elérni, hogy az egyetem versenyképes szolgáltatást legyen képes nyújtani a megújuló energiaforrások gyakorlati oktatásával, kutatásával kapcsolatos eszközök, laborok fejlesztésének útján. A pályázatnak köszönhetően sikerült megfelelő háttér-infrastruktúrát biztosítani az intézményben folyó képzéshez, de a laboratóriumok alkalmasak lehetnek egyéb kutatásokra is, így hosszabb távon hozzájárulhatnak Magyarország versenyképességének fejlesztéséhez is.
Bakosné Diószegi Mónika alprojektvezető a Biogáz alkalmazása laboratóriumot mutatta be a vendégeknek. Sikerült beszerezni egy szerves anyag fregmentálásának körülményeit biztosító gépegységet, melynek feladata annak meghatározása, hogy hogyan lehet különböző szerves biomasszákból biogázokat előállítani. Az eszköz képes szimulálni az ipari méretű biogáz üzem optimális előállítási körülményeit, így meg lehet vele tervezni a technológiai folyamatot. A laboratórium kiegészült egy gázelemző kromatográffal is, mely bármilyen összetételű gáz vizsgálatára alkalmas. A Napkollektorok alkalmazása mérő-kutatóhelyről dr. Frank Tibor alprojektvezető beszélt. A laborban regisztrálható a lapostetőn elhelyezett kollektorok által termelt hőmennyiség, emellett különböző meteorológiai érzékelők is találhatók az épület tetején, melyek segítségével megállapítható, hogy mennyire befolyásolják az időjárási körülmények a termelt hő mennyiségét.
Dr. Temesvári Zsolt az Infokommunikáció mérő-kutatóhelyről beszélt, mely a zöld energiatermelést és annak hatékony felhasználását biztosító távközlési eszközöket tartalmazza. Dr. Nagy Lóránt számolt be a Szélenergetikai generátorok vizsgálata mérő-kutatóhely fejlesztéseiről, mely többek között az elosztott energiatermelés szimulációjának technikai bázisát teremti meg. A Napelemek alkalmazása laboratóriumot és a Környezeti hatások vizsgálata laboratóriumot dr. Kádár Péter mutatta be. Előbbi berendezéseivel a napelemek villamoshálózatba való illeszthetőségét vizsgálják, az adatok mérésére és naplózására korszerű ipari adatgyűjtő berendezések állnak rendelkezésre. A Környezeti hatások mérő-kutatóhelyen lehetőség van a napelemekre, tartószerkezetekre, elektromos vezetékekre és csatlakozókra kifejtett környezeti hatások vizsgálatára. Ehhez rendelkezésre áll egy klímakamra is.
Az új laboratóriumok kialakítása mellett jutott forrás az épület közösségi tereinek felújítására is, emellett megújult a bejárat is, ahol két E-mobility töltőállomást hoztak létre, hogy a hallgatók méréseket végezhessenek a villamos járművek töltésével kapcsolatosan is.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |