2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Budapesten zajlik a Tudományok Világfóruma
2011-11-18 9:15:00 - ELTE - [Kutatás-fejlesztés]

Ötödik alkalommal látja vendégül Budapest a Tudomány Világfórumát november 16-19 között. Az MTA, az UNESCO, az ICSU és a AAAS együttműködésében megvalósuló nemzetközi konferencia középpontjában jellemzően tudománypolitikai kérdések állnak. A rendezvényen Vicsek Tamás és Szathmáry Eörs hálózatkutatók is előadnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) képviseletében.

Egyebek közt a galambrajok mozgásával és a csoport belső hieararchiájának kialakulásával kapcsolatos kutatásaiba enged bepillantást a Tudomány Világfórumán (World Science Forum) Vicsek Tamás biofizikus, az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszékének egyetemi tanára, az MTA tagja a Tudomány Világfóruma "Hálózatok" címet viselő szekciójának egyik előadójaként. A témát evolúcióbiológiai aspektusból tárgyalja majd ugyanitt Szathmáry Eörs akadémikus, az ELTE TTK Növényrendszertani és Ökológia tanszék egyetemi tanára, aki arra a kérdésre keresi a választ, hogyan volt lehetséges az élet az enzimek megjelenése előtt? A szekció címéhez méltón a választ a hálózatos működésmód szolgáltatja: az "RNS-világ" hálózatos megközelítésével szolgál tehát majd Szathmáry Eörs előadása. A szekció további magyar résztvevője lesz Barabási Albert-László, az amerikai Northeastern Egyetem és a Harvard professzora, számos nagy sikerű, a hálózatkutatási eredmények tudományos ismeretterjesztő stílusban összegző könyv szerzője.
A 2011-es rendezvényre, mely "A tudomány átrajzolódó világtérképe" címet viseli, több száz külföldi résztvevőt várnak, köztük Nobel-díjas tudósokat és a nemzetközi tudományos szervezetek vezetőit. Budapestre érkezik mások mellett Irna Bokova, az UNESCO főigazgatója, Alan I. Leshner, a Scinece Magazine főszerkesztője, Ahmed Zewail Nobel-díjas kémikus és Werner Arber Nobel-díjas mikrobiológus. A Tudomány Világfórumát Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg, a záróülésen beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök.
A konferencia húszéves távlatban kísérli meg előrevetíteni a tudomány világát meghatározó földrajzi, társadalmi-gazdasági és tematikus trendeket, kiemelt figyelmet szentelve Ázsia és Dél-Amerika tudományos teljesítményének. Ugyancsak jelentős figyelmet kapnak a társadalmi-gazdasági fenntarthatóság szempontjából meghatározó orvostudományi, epidemiológiai, energetikai és ökológiai kérdések, vagy olyan fiatal, de egyre nagyobb jelentőségű szakterületek, mint a genomika, a nanotechnológia, vagy épp a már említett hálózatkutatás. Két szekció is foglalkozik majd a tudományos utánpótlás kérdésével: a felsőoktatás változó szerepével és a fiatal kutatók pályaindulásának segítésével.
(Forrás: ELTE)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |