2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

600 milliós támogatást nyert el bioinnovációs kutatásokra a PE
2011-10-17 10:45:00 - Központ - [Felsőoktatás - Közélet - Kutatás-fejlesztés]

A fotót Hujder Balázs készítetteAz "Élhetőbb környezet, egészségesebb ember - Bioinnováció és zöld technológiák kutatása a Pannon Egyetemen" című TÁMOP-projekt keretében csaknem 600 millió forint támogatást nyert el a veszprémi intézmény, melyet környezetkímélő, erőforrás felhasználás szempontjából hatékony eljárások kidolgozására fordított. A nyolc alprogramból álló projekt október 31-én zárul, melynek alkalmából a Pannon Egyetem (PE) előadásokkal egybekötött, az eredményeket bemutató projektzáró rendezvényt tartott október 14-én.

A rendezvényen dr. Friedler Ferenc, a PE rektora kiemelte: a projekt, melyben az egyetem négy kara érintett (Mérnöki Kar, Informatikai Kar, Gazdaságtudományi Kar, Georgikon Kar), az oktatást, a kutatást és az innovációs tevékenységeket együttesen valósítja meg. Dr. Kristóf János kutatásvezető, egyetemi tanár előadásában összefoglalta a projekt céljait és elért eredményeit. Hangsúlyozta: az elsődleges célkitűzés a PE intézményi alapkutatásainak, valamint az innovatív kutatócsoportoknak a pénzügyi megerősítése. Mint mondta: az 593 082 400 forintos pályázati összeg lehetővé tette a kutatói munkahelyek megőrzését, a kutatóállomány fiatalítását, illetve nemzetközi kutatás-fejlesztési tapasztalatok hazai alkalmazását, határokon átívelő kutatói teamek kialakulását.
A nyolc alprogramból álló projekt kutatási területei mérnöki, természettudományos, informatikai, mezőgazdasági és gazdaságtudományi oldalról közelítik meg a környezetvédelem komplex problémáját. Olyan témákat célzott meg a projekt, mint a szennyezések hatékonyabb ártalmatlanítása, a technológiák hulladékszegény és energiahatékony működése vagy a természetes anyagokon alapuló termékfejlesztést segítő eljárások kidolgozása. Szó esett továbbá az adatbányászat informatikai és műszaki lehetőségeiről, a vállalati management "zöld" elkötelezettségének növeléséről a szervezés- és vezetéselmélet, valamint a logisztika területén. A mezőgazdasági alprogram az élelmiszer-biztonság növelését szolgálta, mely a biológiailag értékesebb fajták nemesítésén és kiválasztásán, a gyomnövények élettani tulajdonságainak megismerésén, a fertőzések gyors felismerésén és az ellenük való védekezés hatékonyságán alapul.

A projekt 35 külföldi kutató bevonásával valósult meg. A kutatási eredmények 78 hazai kutató, valamint 50 graduális és posztgraduális hallgató két éves munkájának köszönhetők. A projekt megvalósításába 204 vállalkozást is bevontak. A kutatások során 25 kutatói team jött létre együttműködési megállapodás keretében. A projekt, melynek összköltsége 697 744 000 forint, 2009 szeptemberétől 2011. október végéig tart.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |