2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Biomassza szakmai találkozót rendeztek Nyíregyházán
2011-10-14 11:30:00 - Budapest - [Kutatás-fejlesztés]

A Biomassza Mobilization (BioMob) program magyarországi szakmai találkozóját október 11-én, a projektben partnerként résztvevő Nyíregyházi Főiskolán rendezték meg. A program keretében a források feltárását és szélesebb körű felhasználását célzó akcióterv készült el négy európai régióban - olvasható az alternativenergia.hu-n.

Az idén novemberben záruló kétéves program négy, az Európai Unió perifériáján lévő bolgár, ír, dán és magyar régióban kutatta a biomassza felhasználásának és a zöld energia előállításának lehetséges irányait. A projektben felsőoktatási intézmények, önkormányzatok, energiaügynökségek és biomassza-hasznosításban érdekelt kisvállalkozások működtek együtt. A kutatási programba az Észak-alföldi régió képviseletében a Nyíregyházi Főiskola mellett az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. és a Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft. kapcsolódhatott be - mondta el Simon László, a főiskola professzorra, az egymillió eurós projekt koordinátora a szakmai előadások előtt tartott sajtótájékoztatón.
Barta István, a projektbe partnerként betársult Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az Észak-alföldi régiót érintő felmérésekből kiderült, hogy a térség energiaigényét 70-75 százalékban az importból származó energiahordozók, főként a földgáz fedezi. A projekt kutatási eredményei azt mutatják, hogy az energiahatékonyság javításával évente mintegy 260 millió köbméter földgázt lehetne megtakarítani, s nagyjából ugyanennyi mennyiségű földgázt lehetne kiváltani a helyben megtermelt, fatüzelésű közösségi fűtőművekben felhasznált biomasszával. Barta István, hozzátette, hogy a nagyberuházás az energiafüggőség problémájának megoldása mellett rendkívül nagy helyi iparfejlesztést generálna, és körülbelül ötvenezer ember foglalkoztatását oldaná meg. Az október 14-ig tartó nyíregyházi szakmai találkozón közel harminc külföldi vendég vesz részt.
(Forrás: alternativenergia.hu)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |