2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Etikai kódex: befolyásolás nélkül végzik munkájukat a kutatók
2010-05-05 16:08:00 - Budapest - [Közélet - Tudomány]

Elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományetikai kódexét a 180. közgyűlés. A május 3-4-én megtartott ülésén jóváhagyott dokumentum alapján a támogatóknak és a külső finanszírozóknak is tudomásul kell venniük, hogy a kutatók befolyásolás nélkül végzik munkájukat. "Ne a gyors eredményre törekvés és a minél nagyobb számú publikáció születése határozza meg a kutatást" - fogalmaz a dokumentum.

Az akadémia tavaly 65 milliárd forintból gazdálkodott, 37 milliárdot pedig a költségvetésből finanszíroztak. 2003 óta jelentősen csökkent azonban az MTA támogatása a központi költségvetés főösszegéhez viszonyítva, az elmúlt években pedig az intézetekben nem volt jelentős beruházás, ami a versenyképességet is csökkenti. Az akadémia vagyona 2009. decemberi becslés szerint 77,38 milliárd - olvasható a közgyűlés első napján elhangzottak alapján a Magyar Hírlapban. A közgyűlés első napján, zárt ajtók mögött választott továbbá 39 rendes tagot soraiba az MTA - írja a Népszava.
A második napon fogadták el az etikai kódexet, melyben szerepel: a támogatóknak és a külső finanszírozóknak is tudomásul kell venniük, hogy befolyásolás nélkül végzik munkájukat a kutatók. Előírja tovább, hogy egy tudós etikai vétsége esetében nyilvánossá kell tenni a kihágást, illetve az alapján kell szankcionálni is. A kódex szövege tisztázza: a dokumentum nem jogi norma, hanem "a tudományos kutatói világ erkölcsi önszabályozásának eszköze." A kódex hangsúlyozza a kutatások objektivitásának, megbízhatóságának jelentőségét. "Ne a gyors eredményre törekvés és a minél nagyobb számú publikáció születése határozza meg a kutatást" - fogalmaz. A kódex szerint közleményben kell felhívni a figyelmet a kísérletek során tapasztalt esetleges veszélyekre, az etikai vétségek között legfontosabbnak nevezi pedig a koholmányt, a hamisítást, a plágiumot és a személyes befolyásolást. Amennyiben pedig valakivel szemben a doktori eljárás alatt merül fel etikai vétség vádja, a folyamatot felfüggesztik - olvasható az MTI híre alapján a weborvos.hu oldalon.
Mindenki számára láthatóvá kell tenni az MTA munkáját - jelentette ki a közgyűlés második napján Pálinkás József elnök. Hozzátette: az egész nemzet számára fontos programok kidolgozásával kell a magyar állampolgárok érdekeit szolgálni - írja a Magyar Hírlap.
(Forrás: Népszava, MTI, Magyar Hírlap, Népszabadság, weborvos.hu)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |