">
2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Sportok kínálatában messze elmaradnak a fővárosi intézmények
2009-12-10 18:17:00 - Budapest - [Felsőoktatás - Közélet - Sport]

A vidéki főiskolák és egyetemek többsége széles skálán biztosít hallgatói számára sportolási lehetőséget, ezzel szemben a fővárosi, felsőoktatási intézmények drasztikusan elmaradnak - mondta el Vincze Pál, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség alelnöke az "Ép testben..." elnevezésű sajtóreggelin december 10-én, Budapesten. A Nemzeti Sport 2008-as felmérése szerint a 18-29 éves fiataloknak csak a 34 százaléka szereti a testmozgást, ugyanebben a korosztályban a hetente egyszer sportolók 22 százalékot tesznek ki.

"Az elmúlt évek statisztikai mutatói is arra hívják fel a figyelmet, hogy nem csak a felsőoktatási intézmények részéről kell komoly lépéseket tenni a sportra való nevelés területén, hanem már az általános- és középiskolákban is erre kell törekedni" - mondta dr. Vincze Pál, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség alelnöke. Mivel a bolognai rendszer nem teszi kötelezővé a hallgatók számára a testnevelési órák látogatását, ezért a sportra nevelésre már az alsóbb oktatási szinteken is komoly hangsúlyt kell fektetni, a főiskoláknak és az egyetemeknek pedig szintén támogatniuk kellene a fiatalok sportolási lehetőségeit - mondta Vincze. Hozzátette, hogy a vidéki főiskolák és egyetemek többsége széles skálán biztosít hallgatói számára sportolási lehetőséget, ezzel szemben a fővárosi, felsőoktatási intézmények drasztikusan elmaradnak.
Dr. Kadocsa László, a Dunaújvárosi Főiskola rektorhelyettese elmondta: a főiskola sporttámogatási programjai - élsportolók speciális ösztöndíj-támogatása, egyéni tanrendek, kedvezményes vizsgaidőszakok - mellett a jövőben az átlag terhelésű hallgatók figyelmét is fel kívánjuk kelteni arra, hogy milyen problémákat okozhat a sport hiánya. Ebben a programban orvosok, szociológusok és élsportolók is részt vesznek majd, terveink szerint pedig a témában megtartott előadások kötelező jellegűek lesznek" - mondta Kadocsa László.
A Nemzeti Sport 2008-as felmérése szerint az ország lakosságának már 69 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem sportol, a maradék 20 százalék pedig mozgásszegény életet él. A 18-29 éves fiataloknak csak a 34 százaléka szereti a testmozgást, ugyanebben a korosztályban a hetente egyszer sportolók 22 százalékot tesznek ki.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |