2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Európai fotópályázatot nyert egy magyar hallgató
2009-11-13 12:36:00 - Központ - [Felsőoktatás - KARRIER - Közélet - Pályázatok]

Magyar, francia és egyesült királysági fotóművészek nyerték meg a kreativitás és innováció európai éve keretében "Képzelj el egy új világot!" címmel megrendezett fotópályázatot. Az első díjat Halász Dániel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója nyerte el, Szabó Balázs pedig közönségdíjat kapott. A nyertes fotósok november 10-én vették át díjaikat Brüsszelben, ahol alkotásaikat ki is állították.

A kreativitás és innováció európai éve keretében, a "Képzelj el egy új világot!" címmel júniusban meghirdetett fotópályázatra 1500 fotós 5000 fényképet küldött be az Európai Bizottsághoz. A megmérettetésen valamennyi uniós tagállam, tagjelölt ország, illetve Izland, Liechtenstein és Norvégia fotósai - profik és amatőrök egyaránt - részt vehettek, a jelentkezés nem volt korhatárhoz kötve. A fotósok feladata olyan eredeti alkotás benyújtása volt, amelyen keresztül kifejezik, hogyan vizionálják az "új világot", és mit jelent számukra a kreativitás és az innováció.
Első helyen végzett Halász Dániel, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának "Képzeletbeli napló" (Imaginary Diary) portfoliója. A nyertes munka olyan képekből álló komplex portfolió, amelyek nagy hatással alkalmazzák a képeslapok stílusjegyeit.
A második helyezettnek járó díjat James Naylor (Egyesült Királyság) kapta "A 2109-es osztály" című portfoliójáért. Az alkotás egy képzeletbeli egyesült világ optimista megjelenítése. "A 2109-es osztály" egy középiskolai évkönyv formájában mutatja meg a jövő generációi által képviselt kultúrák keveredésének pozitívumait.
A harmadik helyet Vincent Bitaud (Franciaország) szerezte meg "Az autómentes város" (Car(e)less City) című portfoliójával. Alkotásával Bitaud megkérdőjelezi az általunk jelenleg ismert város szerkezetét.
A közönségdíjat a magyar Szabó Balázs "Hősök" (Heroes) című képe kapta. Az alkotást a zsűri által előválogatott 30 fotó közül az európai közönség választotta ki október folyamán, online szavazással, amelyre a "Képzelj el egy új világot!" honlapon nyílt lehetőség.
A négy nyertes mindegyike fotósfelszerelést kapott, amelynek értéke összesen 15.000 euró. A díjazottak továbbá meghívást kaptak a kreativitás és innováció európai évének Stockholmban megrendezett, decemberi záróeseményére.
A képeket az "Espace Photographique Contretype" galériában november 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők, majd december 1. és 31. között az Európai Bizottság Madou épülete ad otthont a kiállításnak, amely 2010-ben európai körútra indul. A kiállított fotók között a győztesek portfoliói, a közönségdíjas kép, valamint további 29 fotó szerepel.
A verseny hivatalos honlapja: www.imagine2009.eu
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |