2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Kutatók éjszakája az egyetemeken is
2009-09-25 11:17:00 - Budapest - [Felsőoktatás - Közélet - Tudomány]

"A kutatók köztünk élnek" - kívánja tudatosítani az átlagemberben a Kutatók Éjszakája, melyet szeptember 25-én ötödik alkalommal rendeznek meg. A tavaly összesen 45 ezer látogatót vonzó rendezvény idén tizenkilenc város egyetemén, laboratóriumában és kutatóhelyén enged bepillantást a találmányok és szabadalmak mögötti lenyűgöző titkokba. Az egész napos eseménysorozat elsősorban a 10-18 éves diákok körében kívánja népszerűsíteni a kutatói életpályát és a tudományt.

A 2009-es fesztivál a Kreativitás és Innováció Európai Évének kiemelt programja, és az év magyar nagykövetének, Losonczi Áronnak - a fényáteresztő beton feltalálójának - fővédnöksége alatt áll.

Programok kicsiknek
Az egri Eszterházy Károly Főiskola rengeteg gyermekeknek szóló programot kínál. A "Hogyan táplálkoznak az állatok?" című előadás tengeri állatok etetésén keresztül mutatja be az állatok táplálkozási szokásait. Megtudhatjuk, hogyan tanultak meg futni az őslovak és eközben hogyan és miként módosult a lábuk. Ezen kívül bejárhatjuk egy vízcsepp hosszú útját a Golf áramlat sztrádáján, vadászhatunk egy mamutra az ősemberekkel, matematikai és logikai játékokon vehetünk részt, a Plútó SE legfiatalabb labdarúgói pedig bemutatót tartanak a közönségnek. A gödöllői Szent István Egyetemen szarvasgombát kereshetnek a kicsik, kutatókká válhatnak egy vándorló kvíz kitöltése után, megtekinthetnek egy vadászkutya bemutatót, halfajokat ismerhetnek föl és halas lufikért versenghetnek. Győrött óvodás csoportok, általános iskolai és szakközépiskolai osztályok látogathatják végig a Széchenyi István Egyetemen (SZE) működő laborokat miközben különböző kérdésekre kell választ adniuk. Ezek után benevezhetnek a X. Tésztahídépítő Versenyre. Szegeden Kisvakond a kémikus mutatkozik be a gyerekeknek, aki gázok, ködök, buborékok tulajdonságait ismerteti, valamint megmutatja a kólazuhanyt és a bűvös homokot is.

Kulinária
Egerben a Kutatók Kocsmája várja az érdeklődőket, Gödöllőn bemutatkozik a chili megannyi arca, az érdeklődők beállhatnak a focibajnokságba, hogy utána megérdemelt jutalomként fogyaszthassák el a közös halászléfőzés eredményét. Martonvásáron, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetében pedig kőkorszaki öko ételeket lehet készíteni, majd fogyasztani miután betekintettünk a biotechnológiai boszorkánykonyhába és megismerkedtünk az egészséges gabonafélékkel.

Az égbolt rejtelmei
A Csillagászat Nemzetközi Éve keretében rengeteg csillagászattal kapcsolatos program várja az érdeklődőket szeptember 25-én is. A csillagok, bolygók és más égitestek távcsöves kémlelésére több helyszínen is lehetőség lesz: a Millenáris Parkban a Magyar Csillagászati Egyesület havi folyóirata, a Meteor standján, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetemi Könyvtárának teraszán és Győrött, a SZE kupolájából. Ezen kívül kiállítást tekinthetünk meg a XVI. századi csillagászati nyomtatványaiból, valamint beleáshatjuk magunkat az asztrológia rejtelmeibe az ELTE Egyetemi Könyvtárában, és megtudhatunk egyet és mást a szivárvány szinte összes színéről elnevezett akusztikus zajokról az SZE-n.

Még nincs vége
Az ELTE Informatikai Karán ókori kódextöredékek digitalizálásában vehetnek részt az érdeklődők és megtudhatják, hogyan befolyásolja észrevétlenül az internet a véleményünket. Az ELTE Pszichológiai Intézete beavat minket a reklámok hipnotikus világába és a csecsemők gondolkodásának fejlődésébe. A Debreceni Egyetemen kerekasztal-beszélgetés keretében lesz szó a megújuló energiaforrásokról, továbbá "Nem félünk a farkastól!" helyett "Ne féljünk a radioaktivitástól!" lesz az esti előadás címe. Gödöllőn Pitagorasztól a Google-ig, azaz kezdetektől napjainkig tekintik át az informatikát mint gazdasági, társadalmi jelenséget. Győrött a röntgensugárzás alkalmazásának haszna és kockázata, valamint a nap és a fény emberi szervezetre gyakorolt hatása kerül előtérbe.

Kisfilmpályázat
A rendezvénnyel párhuzamosan ezen a pályázaton minden 14-25 év közötti fiatal részt vehet a bármilyen technikával készült kisfilmjével (legalább 1, legfeljebb 3 perc hosszúságú lehet), akire illik a következő Einstein idézet: "Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi." A kisfilm témájának kapcsolódnia kell a Kutatók Éjszakája általános célkitűzéseihez. Ezek közé tartozik a kutatók hétköznapi arcának bemutatása, valamint a kutatási eredmények és folyamatok közérthető formában való ismertetése. Az internetre föltöltött kisfilmeket szakmai zsűri bírálja el. A díjátadást szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakája központi eseményén tartják meg.
A részletes program már megtekinthető a rendezvény honlapján.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |