2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Az EKF a TermészetTudás Főiskolája lesz
2009-09-15 10:56:00 - Eger - [Felsőoktatás - Közélet - Tudomány]

A természettudományokat kívánják vonzóvá tenni az Észak-magyarországi régióban azzal, hogy az ismeretek elsajátításához olyan új módszereket alkalmaznak, amelyek nem csak élvezetesek, hanem szórakoztatók is lehetnek - tájékoztattak a egri Eszterházy Károly Főiskolán szeptember 14-én az EKF a TermészetTudás Főiskolája címet viselő projekt nyitó ünnepségén.

A 20. század végére a természettudománytól való elfordulás és ezzel együtt a világszintű versenyképességben való alulmaradás oly mértékben jelentkezett, hogy az már-már közös európai jövőnket veszélyeztette. A 2007-ben megjelent, borúlátó Rocard-jelentés keltette életre azt az Európai Uniós célkitűzést, amely a természettudományos oktatási gyakorlat elhibázott elemeinek kiküszöbölésével, új módszerek kidolgozásával, a közös gondolkodás lehetőségeire építve, alapjaiban kívánja megváltoztatni a természettudományi képzési rendszert. Ehhez a közös gondolkodáshoz csatlakozott az Eszterházy Károly Főiskola (EKF) Természettudományi Kara az EKF a TermészetTudás Főiskolája című pályázatával - tájékoztatta az Edupresst a főiskola.
A kar munkatársai már évekkel ezelőtt felismerték a változtatás fontosságát és ötleteikkel, kezdeményezéseikkel azon dolgoznak, hogy a természettudományt népszerűvé tegyék, s ezzel visszaadják régi, jól megérdemelt helyét a tudományok rendszerében. Ötleteik, terveik megvalósításához ez a pályázat rendkívül jó lehetőséget biztosít - áll a közleményben.
A projekt megnyitóján házigazdaként köszöntőt mondott Dr. Liptai Kálmán, Természettudományi Kar dékánja, a projekt szakmai vezetője és Dr. Hauser Zoltán, az EKF rektora. Ezt követően A természettudományokról kicsit másképpen – Pirománia címmel Dr. Vida József és Dr. Murányi Zoltán főiskolai tanárok tartottak látványos, élvezetes fizikai és kémiai bemutatót. A megnyitón Dr. Bazsa György egyetemi tanár, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke is szót kapott, aki a természettudomány kiemelkedő szerepét méltatta az emberiség múltjában, melynek jelentőségét napjainkban sem szabad elfelejteni.
Dr. Szilágyi Ibolya projektmenedzser elmondta, a pályázaton elnyert csaknem 119 millió forint - amely az intézményi önerővel kiegészülve közel 140 millió forintot jelent - nagyon jó feltételeket teremt a hosszú ideje felgyülemlett ötletek megvalósításához, melyre 27 hónap áll rendelkezésre. Kifejtette, fő cél a természettudományok vonzóvá tétele az Észak-magyarországi régióban azzal, hogy az ismeretek elsajátításához olyan új módszereket alkalmaznak, amelyek nem csak élvezetesek, hanem szórakoztatók is lehetnek. A pályázatban kidolgozott komplex, 15 tevékenységi körre és 34 tevékenységi fajtára épülő feladatrendszer voltaképpen egy mintaprojekt, amely úgy kíván eleget tenni tudománynépszerűsítő küldetésének, hogy a célcsoportok széles körét (diákok, hallgatók, tanárok, kutatók, családok, vállalatok) szólítja meg rendezvényei, kiállításai, szakmai fórumai és szolgáltatásai által. Hozzátette, a természettudományos ismeretek, eredmények hatékony átadásán és a színvonalas tudományos utánpótlás nevelésen túl, fontos cél az is, hogy az emberek mindennapi életükbe, döntéseikbe képesek legyenek beépíteni a programban felelevenített vagy frissen megszerzett ismereteket.
Dr. Szilágyi Ibolya néhány példát is mutatott a projekt szerteágazó tevékenységi köréből, ilyenek az LL Hall és a Tudományos és TDK adatbázisok létrehozása, innovációs versenyek, a Botanika Hete és a Tudományos Szieszta rendezvények, illetve a Varázstorony már most is nagy sikernek örvendő és folyamatosan bővülő programjai, illetve a Líceum TV projekthez kapcsolódó műsorai.
Végül Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, a Földrajz Tanszék vezetője megnyitotta a Változásban a földrajztanítás című kiállítást, amely szemléletesen mutatja be az elmúlt 30-40 év földrajzoktatásával kapcsolatos módszertani változásokat.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |