2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

A gravitációs hullámok kutatásában közreműködik az ELTE
2009-08-28 9:56:00 - Budapest - [Felsőoktatás - Közélet - Tudomány]

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Karán alapított Eötvös Gravity Research Group (EGRG) egy olyan különleges, a gravitációs hullámok kimutatásánál is használt mérőberendezést (infrahang-mikrofont) fejlesztett ki, amely elősegíti az Univerzum korai szakaszából, az Ősrobbanásból származó jelek érzékelését - jelentette be Frei Zsolt egyetemi docens, a kutatói csoport vezetője csütörtökön.

Az ELTE gravitációs hullámok kutatásával foglalkozó csoportja tíz másik ország mintegy 700 kutatójával együtt már évek óta részt vesz a Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) amerikai tudományos kollaborációban, melynek célja egyrészt igazolni az einsteini relativitáselmélet helyességét, amely megjósolta a gravitációs hullámok létezését, másrészt megtalálni a leghelytállóbb elméletet az Univerzum születéséről. A csoport három tagja, Frei Zsolt egyetemi docens, Raffai Péter doktorandusz hallgató és Szokoly Gyula tudományos munkatárs társszerzői a Nature tudományos folyóiratban, a kollaboráció által jegyzett most megjelent cikknek, mely összegzi az elmúlt egy év kutatási eredményeit.
A kollaborációban részt vevő országok közreműködnek a gravitációs hullámok érzékelésére, tanulmányozására épített úgynevezett interferométer fejlesztésében, valamint az adatok feldolgozásában, kiértékelésében és tanulmányok formájában való publikálásában ki kisebb, ki nagyobb mértékben. Magyarország részt vesz a mérésekben, folyamatosan végzi az adatok feldolgozását, valamint a közelmúltban kifejlesztett egy olyan zajszűrő szerepet betöltő infrahang-mikrofont, ami még pontosabbá tudja tenni a méréseket. A LIGO Scientific Collaboration (LSC) jónak ítélte a fejlesztést és fölkérte a kutató csoportot a műszer gyártására, amely része lesz a 2014-ben induló nagyszabású megfigyelőprogramnak, az Advanced LIGO-nak. Ezen kívül, a csoport lényeges hozzájárulását elismerve, az ELTE szervezésében valósul meg szeptember 19-24 között a LIGO idei nagy európai konferenciája is, melyre 2-300 kutatót várnak.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |