2020. szeptember 20., vasárnap

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Középiskolás képzőművész-palántákat díjaztak
2009-06-15 15:35:00 - Budapest - [Közélet - Közoktatás - Színes hírek]

Fotó: Szalkai Csenge alkotásaA Hamisítás Elleni Nemzeti Testület június 15-én ünnepélyes díjátadáson jutalmazott hat középiskolás képzőművész-palántát. A fiatalok grafikával és digitális alkotásokkal vettek részt a HENT Hamisítás, ahogy én látom - Az én alkotásom, az én tulajdonom című pályázatán.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület középiskolásoknak kiírt képzőművészeti pályázata a Hamisítás, ahogy én látom - Az én alkotásom, az én tulajdonom az egész országot megmozgatta. Az ország minden részéből érkeztek alkotások tehetséges, fiatal képzőművészektől. A HENT vezetőségének nehéz dolga volt, végül hat pályaművet talált érdemesnek arra, hogy az alkotások felhasználási jogát megvásárolja 50, illetve 75 ezer forintos áron.
A díjátadás június 15-én a Magyar Szabadalmi Hivatal székházában volt, ahol a fiatalok mellett az őket felkészítő pedagógusok is részt vettek, ők értékes Adobe szoftvercsomagot kaptak áldozatos munkájuk jutalmául.
"Fontosnak tartottuk, hogy a még csak a szárnyaikat bontogató fiatal képzőművészek elgondolkodjanak arról, hogy milyen fontos a szerzői jog tiszteletben tartása, és mekkora kárt okozhatnak a hamisítók a kreatív alkotóknak. Ez a pályázat kiváló alkalmat biztosított erre, ráadásul a középiskolások életükben talán először megtapasztalhatták: szellemi termékük az ő tulajdonuk, amelynek felhasználási jogát értékesíthetik" - nyilatkozta a díjátadón dr. Pál Roberta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára.
Király Mariann, a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti, Ruhaipari Szakképző iskola tanárának három tanítványa is a díjazottak között volt. Elmondta, "izgalmas volt a hamisítás témaköre, a grafikai órán minden diákom lelkesedéssel fogadta a feladatot. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy a fiatalok saját bőrükön tapasztalhatták meg milyen az, amikor saját alkotásaik szerzői jogáról kell tárgyalniuk". Szalkai Csenge, Király Mariann egyik tanítványa, elektronikus grafikájával aratott sikert a pályázaton. Szintén a Zichy Mihály középiskolából lett díjazott Jankó Eszter és Vas-Imre Norbert. Fekete kenyér című fotómontázzsal nyert díjat a bajai Bán Zsuzsanna. A kisvárdai Orosz László hagyományos grafikával, míg a budapesti Nagy Csilla digitális grafikával nyűgözte le a zsűrit.
(fotó: Szalkai Csenge alkotása)
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |