2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Három magyar fiatal vehet részt az EU Fiatal Tudósok Versenyén
2009-06-12 9:44:00 - Központ - [Közélet - Tudomány]

Kajtár Máté munkájaA 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségét tartották június 11-én, a budapesti Csodák Palotájában. A rendezvényt Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke és a verseny szervezőbizottságának elnöke nyitotta meg. Kiemelte, hogy az elmúlt tizenöt évben az EU Fiatal Tudósok Versenyének eredményeit tekintve, Magyarország a második legsikeresebb résztvevő.

Ezután Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A bírálóbizottság munkáját Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, a zsűri elnökének helyettese értékelte.
Elsőként Spohn Márton részesült elismerésben, aki harmadik éve nyújt be kiemelkedő pályamunkákat a Magyar Innovációs Szövetség tehetség-kiválasztó versenyére, és az elmúlt évek legsikeresebb, legtehetségesebb fiataljának bizonyult. Legutóbb az USA-beli Renoban megrendezett tudományos olimpián képviselte hazánkat, ahol az elnyert II. díjon kívül az a megtiszteltetés is érte, hogy egy Föld közeli kisbolygót fognak elnevezni róla.
A MISZ különdíját, mely a legeredményesebb határon túli magyar fiatalt illeti meg, Kormányos Ákos vehette át, A gyógyhatású élelmiszerek új nemzedékének kifejlesztése érdekében tett munkája elismeréseként.

I. díjban Gyöngyösi Tamás, Kajtár Máté és Hunyadi Áron részesült, akik részt vehetnek az EU Fiatal Tudósok Versenyén, Párizsban.
Gyöngyösi Tamás olyan készüléket fejlesztett ki, mely a közlekedési eszközök közötti eligazodást teszi lehetővé a vakok, illetve gyengén látók számára. A felhasználó beprogramozhatja, hányas busszal szeretne közlekedni, és amikor a kívánt busz megérkezik, akkor a készülék jelet küld a buszvezetőnek és a felhasználónak.
Első díjban részesült Kajtár Máté is, aki a tűz- és robbanásveszélyes és környezeti szempontból káros folyadékok földalatti, biztonságos tárolását oldja meg háromfalú műanyag tartályokkal. Ezekben, az általa alkalmazott egyszerű módszerrel azonnal ki lehet deríteni, melyik részen történt lyukadás, így a hiba elhárítása jóval gyorsabb és olcsóbb.
A harmadik elsődíjas Hunyadi Áron, akinek pályamunkája a mechanikus kar- és zsebórák pontosságának és élettartamának növelését szolgálja két szinkronbillegő segítségével. Formatervezési és technikai szempontból újdonság az új órakijelzés is, mely ötvözi az analóg és a digitális kijelzés előnyeit. Hunyadi Áron külön elismerésben is részesült: az idei Nobel-díj átadási ünnepségen való részvételt tanúsító oklevelet vehetett át.
A díjkiosztó végén Dr. Sólyom László, köztársasági elnök méltatta a fiatal tehetségeket, majd Dr. Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal - mint a verseny főtámogatójának - elnöke köszöntötte őket. A 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredménye innen tölthető le.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |