2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Átadták a Klanczay-díjat az Egyházi műveltség konferencián
2009-06-05 9:10:00 - Pécs - [Felsőoktatás - Közélet - Tudomány]

A pécsi püspökség fennállásának ezredik évfordulóját ünneplik idén - egyebek közt ezt is kiemelte az Egyházi műveltség a régi Magyarországon címmel tartott konferencia helyszínválasztásának apropóján dr. Font Márta rektorhelyettes, a Pécsi Tudományegyetem Vargha Damján konferenciatermében június 3-án, ahol a hagyományoknak megfelelően átadták a Klanczay-díjat. Idén Balázs Mihály szegedi kutatónak ítélték oda egyhangúlag a nyolcadik alkalommal kiosztott elismerést.

Az egybegyűlteket Jankovits László, a PTE Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese, az MTA Irodalomtörténeti Intézet társelnöke köszöntötte, majd Szörényi László, az intézet elnöke mondott üdvözlő beszédet.
A konferencia hagyománya, hogy ilyenkor adják át a Klanczay-díjat. A sorrendben nyolcadik díjazott, akinek jelölését elsöprő többséggel szavazták meg a döntnökök: Balázs Mihály. A szegedi kutató angol nyelvű kötetével aratta le a babérokat, mely az erdélyi unitarizmussal, a protestantizmus radikálisan újszerű változatával, és annak első püspöke, Dávid Ferenc életrajzával, életművével foglalkozik. Balázs Mihálynak Szörényi László adta át az elismerést.
A szombatig tartó konferencián Bonfinin és Marchiai Szent Jakabon kívül kultúraközvetítő firenzeiekről (Andera Scolari, Giovanni Buondelmonte és Giovanni Melanesi) is szó esik.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |