2020. szeptember 20., vasárnap

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Másodszor hirdet nyári tábort középiskolásoknak az MTA műszaki kutatóintézete
2009-05-28 9:08:00 - Budapest - [Közélet - Közoktatás - Pályázatok]

A tudásalapú gazdaság megvalósulása érdekében immár második alkalommal rendez a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) rendhagyó nyári tábort a második és harmadik évfolyamos tehetséges középiskolás fiatalok számára. A június 22. és 26. között megrendezett Tanuljunk egymástól! nevet viselő program a június 1-jéig beérkezett internetes pályázatok alapján húsz diák számára nyújt térítésmentes lehetőséget a programban való részvételre.

Idén is vendégül látja laborjaiban a kísérletező kedvű diákokat az MTA MFA, hogy ezzel is serkentse a természettudományok iránti csökkenő érdeklődést Magyarországon. A nemzetközi hírű kutatóintézet közreműködésével olyan világszerte jegyzett fejlesztések folynak, mint például a csillagorrú vakond tapintórendszerének reprodukálásával kifejlesztett robottechnológiai érzékelés, vagy a gázérzékelő mesterséges orr.
"A tudásalapú gazdaság nem alakul ki magától, ahhoz a társadalom együttes szándékára van szükség. Intézetünk azonban minden lehetséges lépést megtesz, hogy erre az útra segítse az országot, és ehhez az érdeklődő fiatalok jelentik a kulcsot" - fogalmazott Dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója, aki szerint a természettudományi képzés elősegítése azért az egyik legjobb befektetés, mert erre a tudásra tipikusan a világgazdaság válságálló ágazataiban van szükség, ami nem csak az egyén, de egész Magyarország számára hosszú távú jövőt biztosíthat.
A június 22. és 26. között megrendezett Tanuljunk egymástól! című nyári tábor a beérkezett pályázatok alapján húsz diák számára nyújt térítésmentes lehetőséget a programban való részvételre. A jövő generációját vendégül látó MTA MFA több tudományág - a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok - eredményeit magában foglaló úgynevezett multidiszciplináris kutatóintézetének laboratóriumában az egyhetes kutatómunka során a gyerekek olyan aktuális kérdésekre kaphatnak választ, mint például hogyan készül egy chip, vagy akár arra, miként működik a napelem. A kísérletezések és kutatások valódi gyakorlatot biztosítanak, melyekbe akár egyéni, eredeti ötletek is bevonhatók, így ösztönözve a diákok kíváncsiságát, felderítő kedvét.
A 16-18 éves diákok internetes pályázat útján jelentkezhetnek június 1-jéig, a Kárpát-medence valamennyi magyar nyelvű középiskolájából határon innen és túl, a régió jövőbeni versenyképessége megteremtésének reményében. Az MTA MFA-ról és a nyári iskoláról bővebben a következő honlapokon olvashatnak az érdeklődők: www.mfa.kfki.hu, www.mfa.kfki.hu/nyariiskola.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |