2020. július 8., szerda

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

Föld közeli kisbolygót neveznek el Spohn Mártonról
2009-05-22 9:50:00 - Központ - [Közélet - Külföld - Színes hírek - Tudomány]

Forrás: InfovilagHatvanadik alkalommal rendezték meg május 10. és 15. között az Intel által támogatott fiatal tudósok világversenyét (Intel International Science and Engineering Fair - Intel ISEF) az USA-beli Renoban (Nevada állam). A világ legnagyobb, egyetemi tanulmányok előtti tudományos teljesítményeket elismerő diákolimpiáján idén 56 ország 1563 versenyzője mutatott be mintegy 1200 projektet. Magyarországot az eseményen Spohn Márton, MAFITUD-tag, a Magyar Innovációs Szövetség delegáltja képviselte, aki munkájával a biológia területén, a fődíj kategóriában a három második díj egyikét nyerte el. Spohn Mártonról a pénzjutalom mellett egy Föld közeli kisbolygót is elneveznek.

Az Intel ISEF-en a munkákat a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező zsűri 15 perces interjúk keretében értékelte. Több ezer helyi diák érdeklődésére számot tartó nyílt napot is tartottak.
Spohn Márton, MAFITUD-tag, a Magyar Innovációs Szövetség delegáltja az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen tavaly első díjban részesült.
A világversenyen az ifjú kutató A gyógyítás ösvényei: diterpén szintézisek felfedezése a menták családjában, melyekből ígéretes gyógyszer-hatóanyagok állíthatók elő című munkájával a biológia területén, a fődíj kategóriában a három második díj egyikét nyerte el. Az 1500 dollár pénzjutalom mellett a MIT Lincoln Laboratory különdíjaként Spohn Mártonról is elneveznek egy, a kutatóintézet LINEAR programja keretében felfedezett Föld közeli kisbolygót.
A díjátadó ceremónián - melyen összesen csaknem egymillió dollárnyi ösztöndíj talált gazdára - Elizabeth Marincola, a főszervező, a Society for Science & the Public elnöke a tudomány forradalmainak példájaként hozta fel az 1960-as évek küzdelmét a Holdra szállásért, kiemelve, hogy 1969-ben, a Holdra szállás évében a projekten dolgozó tudományos csoport átlagéletkora 27 év volt - ez azt jelenti, hogy mikor John F. Kennedy, amerikai elnök 1961-ben meghirdette az Apolló-programot ezek a tudósok éppen érettségiztek. Felhívta a figyelmet arra is, milyen fontos lenne, hogy ma, mikor a tudománynak újra kulcsszerepe van az emberiség jövőjének biztosításában, a diákok újra hasonló motiváló és inspiráló támogatást kapjanak.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |