2020. július 2., csütörtök

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek

A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozásáról tárgyaltak
2009-04-29 15:01:00 - Központ - [Közélet - Kultúra]

A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) létrehozásáról tartott egyeztetést Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és több roma szervezet április 28-án, kedden. Az egyeztetésen Horváth Csaba kifejtette: a FROKK három helyszínen - a Nap utcában, a fonyódi üdülőtelepen és az újonnan átalakított Szentkirályi utcai épületben - működik majd. A Fővárosi Cigány Önkormányzat nagy előrelépésnek tartja a csaknem egymilliárd forintból megvalósuló új központ létrehozását.

Horváth Csaba humán várospolitikai főpolgármester-helyettes kezdeményezésére egyeztetést tartottak a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ), a kerületi cigány önkormányzatok és több roma érdekvédelmi és civil szervezet képviselőinek részvételével a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) létesítéséről.
Makai István az FCÖ elnöke - mint a törvény által a fővárosi önkormányzat számára kötelező egyeztetésre kijelölt partner - a kerületi cigány önkormányzatok többségének, valamint több roma civil szervezet írásos támogató nyilatkozata birtokában kijelentette: az FCÖ méltónak és nagy előrelépésnek tartja a FROKK létrehozását. Elmondta, szakmailag megalapozott, hogy az intézmény a VIII. kerületi Szentkirályi utca 7. szám alatti volt iskolaépületben működjön.
Horváth Csaba a Phralipe, a Roma Parlament és a Roma Polgárjogi Alapítvány képviselőinek felvetésére, miszerint az épület nem alkalmas helyszín egy országos roma kulturális központ, levéltár, múzeum és könyvtár befogadására kifejtette: "a fővárosnak nem feladata, hogy egy országos léptékű intézményt hozzon létre. Ugyanakkor magam is támogatom, empatikus vagyok és minden segítséget megadok, hogy az elkövetkező években megvalósuljon a magyar romák több mint egy évszázados álma, egy országos roma kulturális központ létrehozása. Ugyanakkor hasonló megértést szeretnék minden roma szervezettől a FROKK létrehozásával kapcsolatban. A főváros célja az, hogy meglévő roma oktatási és kulturális intézményei megfelelő és a százezres fővárosi roma népesség súlyához méltó körülmények között működjenek" - mondta.
Horváth Csaba kifejtette, hogy a FROKK három telephelyen fog működni: megmarad a Napház kulturális-színházi funkciója, tovább működik a fonyódi üdülőtelep, és a Szentkirályi utcában a fő hangsúly az oktatási és esélyegyenlőségi funkciókon lesz ugyan, de az épület alkalmas lesz a roma kultúra bemutatására is. Budapest célja az, hogy belátható időn - egy-másfél éven - belül minőségi fejlődést érjen el a fővárosi roma intézmények működési körülményeiben, és nem szeretne újabb évtizedet várni egy országos intézmény létrehozására.
Azon felvetésekre, miszerint a VIII. kerület a palotanegyednél megfelelőbb környezetben, jobb ingatlant tud felajánlani, a főpolgármester-helyettes elmondta: "annak ellenére, hogy erről semmilyen hivatalos döntése nincs a kerületnek, és a meghívás ellenére sem képviseltették magukat a mai egyeztetésen, a csütörtöki közgyűlési határozat tervezetébe kiegészítésként bekerül, hogy a szóba jöhető ingatlanokat megvizsgálja a Fővárosi Önkormányzat, hogy valóban alkalmasak-e egy ilyen intézmény befogadására, és más helyszínen kialakítandó kulturális központra elegendő-e a 900 millió forint."
A közgyűlés csütörtökön elvi döntést hoz az időveszteség elkerülése érdekében a FROKK Szentkirályi utcai létesítménye tervezésének megkezdéséről, ezzel párhuzamosan megvizsgálja a többi felmerülő lehetőséget is.
Horváth Csaba kijelentette: "azért választottuk a Palotanegyedet, ahol a Nemzeti Múzeum, a Magyar Rádió, az Olasz Intézet, a Szlovák Intézet, a Szabó Ervin Könyvtár és több reprezentatív épület található, mert rangot akarunk adni a fővárosi roma kultúrának a környezet kiválasztásával. Üzenet értéke van a helyszínnek: a fővárosi roma kultúrára büszkék vagyunk, azt akarjuk, hogy romák és nem romák egyaránt térjenek be ide, ismerjék meg a többségi társadalom tagjai is a budapesti roma hagyományokat. Egy dolgot nem szeretnénk, és ezt hangsúlyozni akartuk a helyszínválasztással: gettóba zárni a roma kultúrát - mondta Horváth Csaba. Alapelvünk az is - tette hozzá -, hogy csak fővárosi tulajdonban lévő épület jöhet szóba."
Befejezésül a főpolgármester-helyettes közölte tárgyalópartnereivel, az épület minden roma szervezet előtt nyitva áll, tekintsék meg, ismerjék meg a benne lévő lehetőségeket, és természetesen további egyeztetéseket fog kezdeményezni velük a kérdésben.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |