2020. október 24., szombat

Hírlevél feliratkozásA hírlevélről leiratkozni a
leiratkozas@edupress.hu
címre küldött e-mail-lel lehet.


Edupress on Facebook

Edupress Hírek - [Kutatás-fejlesztés]

Budapesten zajlik a Tudományok Világfóruma
2011-11-18 9:15:00 - ELTE - [Kutatás-fejlesztés]

Ötödik alkalommal látja vendégül Budapest a Tudomány Világfórumát november 16-19 között. Az MTA, az UNESCO, az ICSU és a AAAS együttműködésében megvalósuló nemzetközi konferencia középpontjában jellemzően tudománypolitikai kérdések állnak. A rendezvényen Vicsek Tamás és Szathmáry Eörs hálózatkutatók is előadnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) képviseletében.

Lézertudományi világkonferenciát tartanak Szegeden
2011-11-16 9:49:00 - Szeged - [Kutatás-fejlesztés - TÜKÖR]

Több min 30 országból érkezett 220 kutató részvételével kezdődött meg november 14-én, Szegeden az ötnapos LEI (Light at Extreme Intesities) nemzetközi konferencia. A tudományos tanácskozás szorosan kapcsolódik az ELI (Extreme Light Infrastructure) lézerközpont projektjéhez - a konferencia konklúziói bekerülhetnek a a 2015 végig megépülő lézerközpont tudományos feladatai közé.

A litoszféra összetételét kutatják az ELTE-n
2011-11-08 11:06:00 - ELTE - [Kutatás-fejlesztés]

A Föld legfelső szilárd rétegében (litoszférában) jelenlévő fluidumok számos természetes folyamat katalizátorai - vizsgálatukkal Berkesi Márta a mélylitoszféra jobb megismerését tűzte ki céljául. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar (ELTE TTK) Kőzettani és Geokémiai Tanszékén működő Litoszféra Fluidum Kutató Laboratórium munkatársa nemrég védte meg doktori értekezését, és részt vesz a kutatóegyetemi projektben is.

Magyar-román kutatóprogram indul a fenntartható tájhasználatért
2011-10-21 10:45:00 - Budapest - [Kutatás-fejlesztés]

Ökológiai kutatóprogram indul a Szegedi Tudományegyetem és több román partnerintézmény között. A kutatás célja egy közös - magyar-román - élőhely-minősítési rendszer kialakítása. A programról részletes sajtótájékoztatót október 24-én tartanak az SZTE-n.

Spanyolországban is nyertek a kecskeméti járműépítők
2011-10-20 9:43:00 - Kecskemét - [Kutatás-fejlesztés]

Bioetanollal is versenyképes a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának járműve, amely eddig benzines kategóriában szerepelt különböző versenyeken. Egy liter benzinnel 2661 km-t tudnak megtenni, s ez jelenleg a világon a harmadik legjobb eredmény. Most Spanyolországban sikerült bioetanolra átállított autójukkal is versenyt nyerniük ötször jobb teljesítménnyel, mint amit a második helyezett futott.

600 milliós támogatást nyert el bioinnovációs kutatásokra a PE
2011-10-17 10:45:00 - Központ - [Felsőoktatás - Közélet - Kutatás-fejlesztés]

A fotót Hujder Balázs készítetteAz "Élhetőbb környezet, egészségesebb ember - Bioinnováció és zöld technológiák kutatása a Pannon Egyetemen" című TÁMOP-projekt keretében csaknem 600 millió forint támogatást nyert el a veszprémi intézmény, melyet környezetkímélő, erőforrás felhasználás szempontjából hatékony eljárások kidolgozására fordított. A nyolc alprogramból álló projekt október 31-én zárul, melynek alkalmából a Pannon Egyetem (PE) ...

Biomassza szakmai találkozót rendeztek Nyíregyházán
2011-10-14 11:30:00 - Budapest - [Kutatás-fejlesztés]

A Biomassza Mobilization (BioMob) program magyarországi szakmai találkozóját október 11-én, a projektben partnerként résztvevő Nyíregyházi Főiskolán rendezték meg. A program keretében a források feltárását és szélesebb körű felhasználását célzó akcióterv készült el négy európai régióban - olvasható az alternativenergia.hu-n.

Nobel-díjas tudós tart előadást a Pannon Egyetemen
2011-10-13 9:25:00 - Veszprém - [Kutatás-fejlesztés]

Veszprémbe látogat dr. John Byrne, az amerikai Energiaügyi és Környezetpolitika Központ (CEEP) vezetője, és a Delaware Egyetem Energia és Klímapolitika Karának professzora, Nobel-díjas tudós. Október 17-én Risking a Sustainable Energy Future címmel tart előadást a Pannon Egyetemen.


132/1. oldal
| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |