2020. június 7., vasárnap

Edupress Direkt

Az Edupress Direkt szolgáltatás térítés ellenében közli az egyetemek, főiskolák és a felsőoktatáshoz, tudományhoz, kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó intézmények közleményeit, pr-anyagait. Tartalmukkal nem azonosul, azok nem a szerkesztőség álláspontját tükrözik. A dokumentumokat az Educatio Press változtatás nélkül közli a www.edupress.hu oldal Edupress Direkt csatornájában.

Királyoktól tanultak a diákok
20 éves a budapesti horvát iskola
2013-12-18 18:20:00 -

Zorica és Dinara, a Velebit-hegység tündérei valóban csodákra képesek. Hiszen, ha ők nem segítettek volna, hogyan is folytathatott volna párbeszédet három gimnazista diák a nagy történelmi sorsfordulókról Könyves Kálmánnal, IV. Béla királlyal, Zrínyi Miklós költővel és hadvezérrel, vagy éppen az Osztrák-Magyar Monarchia vitéz tengerészeivel? És hogyan elevenedhettek volna fel az Adria mentén élő emberek hagyományai, népszokásai és tánckultúrája - ha az irodalmi színpad tündérszereplői 800 év nagy alakjainak megidézésével nem segítik a magyar-horvát közös történelem értelmezését? Valóban "varázslatos" ünnepi előadással megajándékozva a jubiláló iskola diákjait.A budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (horvát rövidítéssel: HO©IG) novemberben ünnepelte önállóvá válásának 20. évfordulóját. Az Irodalmi Színpad látványos műsora része volt a Horvát Kultúra Hete eseménysorozatnak, amelyet a HO©IG minden évben nagy sikerrel rendez meg, és amelynek fővédnökségét ezúttal is Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vállalta el. A Hét bőséges programválasztékot kínált az ismeretterjesztő és tehetség felfedező vetélkedőktől a hazai horvát régiók kulturális értékeinek bemutatásáig, amelyben a vidéki és horvátországi testvériskolák diákjai is részt vettek. A rendezvénysorozat alkalmat adott annak bemutatására is, hogyan vált a HO©IG 20 év alatt az egykori horvát-szerb iskolából a hazai horvát nemzetiségi közösség rangos oktatási és közművelődési intézményévé. Az Örs vezér tér közelében ma már egy tetszetősen modern, jól felszerelt, komfortos kollégiummal is rendelkező, kéttannyelvű, tehetségpont minősítésű iskola fogadja az ország minden részéből és a szomszédos országokból is érkező diákokat.

Az ünnepségsorozat nyitó eseményén, magas rangú magyar és horvát közéleti személyiségek jelenlétében Gojtán Anna igazgató beszédében kiemelte: a HO©IG-ban a horvát nyelv- és kultúra ismerete, az identitásképző elemek beépítése az oktató-nevelő munkába és a művészeti öntevékenység is tudás-, érték- és normaközvetítő szerepet tölt be. Az iskola a jövőben az örökség megőrzés, egyben a folyamatos megújulás jegyében bővíti tehetséggondozási és a pályaválasztást segítő programjait, tudatosítva: a kétnyelvűség nem csupán kulturális érték, hanem része az egyéni versenyképességnek is. A HO©IG ez irányú munkásságát üzenetben méltatta Áder János köztársasági elnök és Ivo Josipović a horvát köztársaság elnöke is.

A HO©IG ősszel más eseménnyel is emlékezetessé tette a 20. évfordulót. Az iskola kezdeményezésére Zánkán, az Új Nemzedék Központban – ugyancsak miniszterelnök-helyettesi fővédnökséggel – első alkalommal rendezték meg az I. Horvát-Magyar Ifjúsági Találkozót, amelyen 3 hazai horvát és 3 magyar általános iskola és gimnázium 150 diákja töltött együtt emlékezetes napokat, vetélkedőn, közös műsorokban, táncházban és kirándulásokon ismerkedve egymással és a két ország kultúrájával. Tekintettel a nagy sikerre, jövőre lesz második találkozó is.

A HO©IG következő 20 éve elkezdődött.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |