2020. június 7., vasárnap

Edupress Direkt

Az Edupress Direkt szolgáltatás térítés ellenében közli az egyetemek, főiskolák és a felsőoktatáshoz, tudományhoz, kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó intézmények közleményeit, pr-anyagait. Tartalmukkal nem azonosul, azok nem a szerkesztőség álláspontját tükrözik. A dokumentumokat az Educatio Press változtatás nélkül közli a www.edupress.hu oldal Edupress Direkt csatornájában.

A teodolittól Yorick koponyájáig
20 éves fennállását ünnepli a 3B Scientific magyarországi telephelye
2013-10-21 10:06:00 -

A 3B Scientific Europe Kft. idén ünnepli 20 éves jubileumát. A Biocalderoni Kft.-ként is ismert vállalat 1993-ban lett a 3B Scientific cégcsoport első Németországon kívüli tagja.A budapesti üzem alapkövét majd két évszázaddal korábban rakták le: 1819-ben alapította az optikus Calderoni István (1794-1881) a róla elnevezett Calderoni & Társa céget. Későbbi társával, Hopp Ferenccel kezdetben színházi látcsöveket, teodolitokat és más optikai eszközöket gyártottak. A századforduló körül a termékválasztékot a cég a taneszközök termékkörével bővítette ki. A vasfüggöny leomlásáig az időközben átnevezett és államosított vállalat a természettudományos oktatás számára gyártott és forgalmazott taneszközöket.
Az 1989. és 1992. közötti mozgalmas években a vállalat a régi nevén működött tovább, de 173 éves cégtörténet után a Calderoni nehéz gazdasági helyzetbe került. Miután a 3B Scientific 1993-ban megvásárolta a cég biológiai gyáregységét, ezáltal sikerült megakadályozni a felszámolást, folytatódhatott a termelés és megmaradt a szaktudás.

A budapesti telephely ma több mint 60 munkatársat foglalkoztat az értékesítés, az adminisztráció, a termelés és a raktározás területén. A 3B Scientific Europe a cégcsoport egyik legfontosabb gyártóüzeme. A többi gyártóegység számára készített félkész termékeken kívül késztermékeket is állítanak elő. A marketing és az értékesítés számos kelet-európai és közép-ázsiai országba irányul, figyelembe véve a 3B Scientific vevőkörének különböző kultúráját és anyanyelvét. Egyetemek, orvosok, minisztériumok, az egészség- és oktatásügy egyéb hatóságai mellett ide tartoznak különös módon színházak is, tájékoztat Szekeres Péter ügyvezető igazgató. "Mivel Magyarországon a színházi előadásokon nem szabad valódi emberi csontokat használni, időnként megkeresnek minket kellékesek, akik szinte élethű modelljeinket kívánják felhasználni Yorick koponyájának megjelenítéséhez a Hamlet előadásán. Eddig nem kaptunk az irányú reklamációt, hogy a közönség észrevette volna a különbséget" - meséli Szekeres Péter.
A cég pénzügyi helyzete stabil. A válság hatását Szekeres és csapata sikeresen tudta ellensúlyozni állami oktatási projekteken való részvétellel, például 2009-ben Üzbegisztánban vagy Kirgizisztánban (2010). "Tavaly több magyar iskolai tudományos laboratóriumot szereltünk fel az Öveges-program keretében" - mondja Szekeres Péter.
A hagyományokban gazdag és produktív sikertörténet folytatásához készen állnak a jövő tervei. Egyrészt fokozzák az aktivitást a kelet-európai akupunktúrás és terápiás piacon, másrészt a 3B Scientific ügyfelei több innovatív termékre számíthatnak az orvosi szimulátorok és a természettudományok területén.
(www.edupress.hu)

| Impresszum | Jognyilatkozat | powered by PSP Hungária © 2008 | | Google PageRank |